piątek, 7 sierpnia 2015

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą



Natknęłam się na ten przepis kiedy szukałam jakiś fajnych wypieków z porzeczkami. Od razu wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę i się nie myliłam :) Ciasto jest genialne - kruchy spód, kwaśne porzeczki i słodka, delikatna beza na wierzchu. Koniecznie spróbujcie! 

Składniki:

  • 250g mąki
  • 200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka 
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 26x36cm. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok. 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Nadzienie owocowe:


  • 600g czerwonych porzeczek 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
Porzeczki obrać, umyć i osuszyć. Następnie wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną. Odstawić na bok. 

Beza: 

  • 4 białka
  • 200g cukru 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, aż uzyskamy lśniącą, sztywną pianę. 

Przygotowanie całego ciasta: 

Na kruchy spód wykładamy owoce, a na to rozsmarowujemy pianę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, a następnie 10 minut w 60 stopniach z termoobiegiem. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. 

Gotowe! 





5 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj podobne ciasto, tyle że z jabłkami ;) ale zupełnie inaczej pieczemy bezę- ta Twoja po upieczeniu była chrupiąca czy raczej miękka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkami musi być też pyszne :) Na pewno spróbuję, a moja beza była na wierzchu chrupiąca, a w środku miękka.

      Usuń
  2. Musiało smakować wyśmienicie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest rewelacyjne Paula! Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)