środa, 19 sierpnia 2015

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą



Kolejny przepis na ciastka (spokojnie, to koniec z ciastkami na najbliższy czas). Bardzo prosty przepis z którym wszyscy sobie poradzą. Ciasteczka są bardzo orzechowe, chrupiące - idealne do szklanki mleka. Polecam! 


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy, a następnie dodajemy po jednym jajku miksując po dodaniu każdego. Dodajemy mąkę, sodę i dalej miksujemy. Na koniec wrzucamy czekoladę i krótko mieszamy. 

Z masy formujemy kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Następnie spłaszczamy je widelcem lub dnem szklanki. 

Pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka się wyraźnie zarumienią w 180 stopniach. Studzimy na kratce lub talerzu.

Gotowe! 

Źródło - szusz.com.pl

3 komentarze:

  1. Masło orzechowe i czekolada? To nie może być złe! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! To najlepsze połączenie :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)