Natknęłam się na ten przepis kiedy szukałam jakiś fajnych wypieków z porzeczkami. Od razu wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę i się nie myliłam :) Ciasto jest genialne - kruchy spód, kwaśne porzeczki i słodka, delikatna beza na wierzchu. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 250g mąki
- 200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 26x36cm. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok. 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Nadzienie owocowe:
Nadzienie owocowe:
- 600g czerwonych porzeczek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Porzeczki obrać, umyć i osuszyć. Następnie wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną. Odstawić na bok.
Beza:
- 4 białka
- 200g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając, aż uzyskamy lśniącą, sztywną pianę.
Przygotowanie całego ciasta:
Na kruchy spód wykładamy owoce, a na to rozsmarowujemy pianę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, a następnie 10 minut w 60 stopniach z termoobiegiem. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Gotowe!
U mnie dzisiaj podobne ciasto, tyle że z jabłkami ;) ale zupełnie inaczej pieczemy bezę- ta Twoja po upieczeniu była chrupiąca czy raczej miękka?
OdpowiedzUsuńZ jabłkami musi być też pyszne :) Na pewno spróbuję, a moja beza była na wierzchu chrupiąca, a w środku miękka.
UsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńMusiało smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jest rewelacyjne Paula! Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń