Składniki:
- 240g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie pominąć)
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka rodzynek lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i płatki. W kolejnej misce masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż wszystko się połączy. Dodajemy suche składniki do masy maślanej i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy rodzynki/czekoladę i mieszamy łyżką.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy "kulki" z masy (ciastka się rozlewają więc układajcie po 6 ciastek na blaszce). Pieczemy ciastka w 175 stopniach Celsjusza ok. 15-20 minut (ciastka mają się zarumienić na brzegach). Po wyjęciu z piekarnika mogą być miękkie więc zostawiamy je na blaszce na 5 minut, a następnie zdejmujemy delikatnie łopatką i studzimy najlepiej na kratce lub talerzu.
Z reszty masy formujemy kulki i postępujemy jak wcześniej, aż do zużycia całej masy.
Gotowe!
Co prawda ja już znalazłam swój idealny przepis, ale kto wie - może te ciasteczka są jeszcze lepsze?;)
OdpowiedzUsuńPolecam sprawdzić, a ja lecę do ciebie zobaczyć twój przepis :)
UsuńKocham kruszyć takie ciastka do owsianki, a potem zalewać miodem, mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
mmm genialny pomysł na śniadanie, koniecznie muszę spróbować! :D
Usuńmmm genialny pomysł na śniadanie, koniecznie muszę spróbować! :D
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuń