Składniki na ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 4 żółtka
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Wrzucamy masło i rozcieramy je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim blachę o wym. 26x36cm i pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż ciasto się wyraźnie zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy budyń:
Składniki:
- budyń waniliowy z cukrem
- 500ml mleka
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 500ml mleka). Na czas przygotowania bezy i śliwek na bezę budyń przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą.
Składniki na warstwę śliwkową:
- 900g śliwek węgierek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki i obtaczamy w mące.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy mąkę i krótko miksujemy.
Złożenie całego ciasta:
Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowujemy budyń, na to wykładamy śliwki, a na wierzch delikatnie rozsmarowujemy pianę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, obniżamy temp do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20-30 minut.
Ciasto polecam wstawić do lodówki na całą noc, aby trochę stężniało.
Źródło - kwestiasmaku.com
Z budyniem?! O tak, takie lubię :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mmm, kusi mnie to ciasto niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń