niedziela, 20 września 2015

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą


Po ostatnim cieście z porzeczką i bezą postanowiłam spróbować czegoś podobnego. Dzisiejsze ciasto jest tak samo pyszne - budyń idealnie smakuje z kruchym spodem, śliwkami i bezą.  Koniecznie go spróbujcie, ale ostrzegam na długo nie wytrzyma :)

Składniki na ciasto kruche:



  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 4 żółtka

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Wrzucamy masło i rozcieramy je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim blachę o wym. 26x36cm i pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż ciasto się wyraźnie zarumieni. 

W tym czasie przygotowujemy budyń:

Składniki:

  • budyń waniliowy z cukrem
  • 500ml mleka
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 500ml mleka). Na czas przygotowania bezy i śliwek na bezę budyń przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. 

Składniki na warstwę śliwkową: 


  • 900g śliwek węgierek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki i obtaczamy w mące. 

Składniki na bezę:



  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy mąkę i krótko miksujemy. 


Złożenie całego ciasta:

Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowujemy budyń, na to wykładamy śliwki, a na wierzch delikatnie rozsmarowujemy pianę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach, obniżamy temp do 60 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20-30 minut. 

Ciasto polecam wstawić do lodówki na całą noc, aby trochę stężniało. 


Źródło - kwestiasmaku.com

2 komentarze:

  1. Z budyniem?! O tak, takie lubię :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, kusi mnie to ciasto niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)