środa, 30 września 2015

Pumpkin Pie



Amerykański placek przygotowywany co roku na Święto Dziękczynienia - Pumpkin Pie. Zdecydowanie jest to wypiek z bardzo wyczuwalnym smakiem dyni, więc wszyscy jej fani będą zachwyceni. Nadzienie ma bardzo delikatną strukturę prawie jak pudding, a placek idealnie smakuje podany z bitą śmietaną. Polecam wypróbować póki sezon na dynię w pełni :)

Składniki na kruchy spód:


  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Wykonanie:

Mąkę, cukier i  sól mieszamy w dużej misce. Wrzucamy masło i rozcieramy je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko, 2 łyżki wody i zaczynamy zagniatać ciasto (jak będzie za suche to dodajemy więcej wody). Ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na placek lub głębszej formy na tartę,  a następnie wstawiamy do zamrażalnika do kompletnego zamrożenia (ok. 1-1,5h). 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki pumpkin pie spice
  • szczypta soli
Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładko i wlać do zamrożonego spodu. Piec 15 minut w 210 stopniach, następnie 45-50 minut w 180 stopniach. Wyjąć w piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki. 

Podawać z kleksem bitej śmietany. 


Źródło - Gemma Stafford

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)