Szybkie i bardzo efektowne babeczki z truskawkami. Pyszne zarówno z bitą śmietaną jak i bez, idealne na wiosnę i lato. Bardzo Wam polecam! :-)
Składniki na ok. 15 babeczek:
- 1,5 i 1/8 szklanki mąki (niecałe 1,5 szklanki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 kostki miękkiego masła (100g)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 małe jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka pokrojonych i umytych truskawek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać sól i wszystko wymieszać.
Masło i cukier utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać jedno jajko, zmiksować, dodać drugie i znowu wszystko zmiksować. Następnie na małych obrotach dodać na zmianę pół suchych składników, pół mleka, resztę suchych i resztę mleka. Miksować tylko do połączenia się składników. Następnie dodać truskawki i wymieszać łyżką. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami i napełnić masą do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut to tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia.
Babeczki możemy opcjonalnie udekorować bitą śmietaną:
- ok. 500ml śmietany 36% (Polecam piątnicy)
- cukier puder (do smaku)
- opcjonalnie 2 łyżki mascarpone do usztywnienia kremu
+ ok. 15 małych umytych i wysuszonych truskawek
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać trochę cukru pudru do smaku i opcjonalnie mascaropne i ubić na sztywno.
Krem nałożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z dowolną tylką (użyłam 1M) lub przy użyciu łyżki. Na wierzch położyć po truskawce.
Źródło - "Cupcakes" Martha Stewart
A czy mozna je zrobic z malinami lub jagodami?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, ale nie kroiłabym ich :)
UsuńUrocze przyznać muszę :)
OdpowiedzUsuńUrocze babeczki!!
OdpowiedzUsuńŚwietne !!!
OdpowiedzUsuńPo prostu uczta dla podniebienia :)
Jestem przekonana, baaa dam sobie nawet ręce uciąć, że jest to cholernie smaczne :)
jedyny problem?
mogę poczuć smaku przez monitor :)
Pozdrawiam serdecznie.