piątek, 20 czerwca 2014

Babeczki truskawkowe




Szybkie i bardzo efektowne babeczki z truskawkami. Pyszne zarówno z bitą śmietaną jak i bez, idealne na wiosnę i lato. Bardzo Wam polecam! :-) 

Składniki na ok. 15 babeczek:


  • 1,5 i 1/8 szklanki mąki (niecałe 1,5 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki miękkiego masła (100g)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 małe jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka pokrojonych i umytych truskawek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać sól i wszystko wymieszać. 

Masło i cukier utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać jedno jajko, zmiksować, dodać drugie i znowu wszystko zmiksować. Następnie na małych obrotach dodać na zmianę pół suchych składników, pół mleka, resztę suchych i resztę mleka. Miksować tylko do połączenia się składników. Następnie dodać truskawki i wymieszać łyżką. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami i napełnić masą do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut to tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. 

Babeczki możemy opcjonalnie udekorować bitą śmietaną:

  • ok. 500ml śmietany 36% (Polecam piątnicy)
  • cukier puder (do smaku)
  • opcjonalnie 2 łyżki mascarpone do usztywnienia kremu
+ ok. 15 małych umytych i wysuszonych truskawek
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać trochę cukru pudru do smaku i opcjonalnie mascaropne i ubić na sztywno. 
Krem nałożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z dowolną tylką (użyłam 1M) lub przy użyciu łyżki. Na wierzch położyć po truskawce. 


Źródło - "Cupcakes" Martha Stewart 

5 komentarzy:

  1. A czy mozna je zrobic z malinami lub jagodami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne !!!
    Po prostu uczta dla podniebienia :)

    Jestem przekonana, baaa dam sobie nawet ręce uciąć, że jest to cholernie smaczne :)
    jedyny problem?
    mogę poczuć smaku przez monitor :)

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)