czwartek, 3 lipca 2014

Koszyczki bezowe z owocami



Alternatywa dla dużych tortów bezowych czyli małe koszyczki bezowe z bitą śmietaną i owocami. Dodatki do koszyczków możemy dowolnie modyfikować, możemy nie dodawać bitej śmietany lub zastąpić ją innym kremem. W tym przepisie sprawdzą się wszelkie owoce jakich chcemy użyć. Bardzo Wam polecam, bo koszyczki wychodzą obłędne! :-)

Składniki na ok. 6 koszyczków:



  • 2 białka
  • niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru (także zwany jako cukier do wypieków)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać łyżka po łyżce i ubijać, aż powstanie bardzo sztywna piana, a cukier się rozpuści. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wycisnąć koszyczki. 

Dodatki:

  • 200g. śmietany 36%
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce (polecam truskawki, jagody, borówki, maliny)
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Ułożyć śmietanę na koszyczkach i na to ułożyć owoce. 


1 komentarz:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)