Alternatywa dla dużych tortów bezowych czyli małe koszyczki bezowe z bitą śmietaną i owocami. Dodatki do koszyczków możemy dowolnie modyfikować, możemy nie dodawać bitej śmietany lub zastąpić ją innym kremem. W tym przepisie sprawdzą się wszelkie owoce jakich chcemy użyć. Bardzo Wam polecam, bo koszyczki wychodzą obłędne! :-)
Składniki na ok. 6 koszyczków:
- 2 białka
- niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru (także zwany jako cukier do wypieków)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać łyżka po łyżce i ubijać, aż powstanie bardzo sztywna piana, a cukier się rozpuści.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wycisnąć koszyczki.
Dodatki:
- 200g. śmietany 36%
- ok. 2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce (polecam truskawki, jagody, borówki, maliny)
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Ułożyć śmietanę na koszyczkach i na to ułożyć owoce.
Urocze :3
OdpowiedzUsuń