Pyszny, kremowy sernik z jagodami na zimno, idealny na upalne dni. Sernik ma bardzą kremową i raczej "luźną" konsystencję, dlatego potrzebuje stałego przechowywania w lodówce. Myślę, że wspaniale by wypadł w formie małych serniczków w szklankach lub pucharkach. Zróbcie go koniecznie póki nie skończy się sezon na jagody! Polecam :-)
Uwaga: Poniższe składniki są na tortownicę o średnicy ok. 20cm. Ja go przygotowałam w formie o śr. 16cm z tych samych proporcji, jeśli też chcecie zrobić go w takiej formie to polecam spód zrobić z połowy składników, a resztę według normalnych proporcji.
Składniki na spód:
- 200g ciastek zbożowych/herbatników ( ja użyłam kruchych ciastek kakaowych)
- 100g rozpuszczonego masła
- solidna szczypta soli
Herbatniki pokruszyć drobno w malakserze lub w woreczku strunowym za pomocą wałka. Przesypać je do tortownicy, dodać do nich masło, wymieszać i wyłożyć masą dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
Składniki na masę serową:
- 200g białej czekolady (w oryginalnym przepisie było 400g, ale według mnie wystarczy 200g)
- 250g serka typu philadelphia
- 250ml śmietany 36%
- 250g mascarpone
- ok. 300g umytych i wysuszonych jagód
Czekoladę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Kiedy czekolada już trochę przestygnie zaczynamy robić resztę masy. Philadelphię miskujemy z mascarpone, następnie stopniowo dodajemy śmietanę cały czas miskując. Jak czekolada będzie już chłodna stopniowo ją dodajemy i krótko miksujemy. Dodajemy jagody i krótko mieszamy łyżką. Masę wlewamy do tortownicy i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńrobiłam ten sernik jest mega. Ania