środa, 23 lipca 2014

Kruche babeczki z morelami



Babeczki, które powstały bardzo spontanicznie, gdyż zostało mi trochę moreli do wykorzystania. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie pyszne. Nie są za słodkie dzięki lekko kwaskowatego nadzienia morelowego. Polecam! :-)

Składniki na ciasto na ok. 5 babeczek:



  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • ok. 2-3 łyżki zimnej wody


Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Na suche składniki położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche to dodajemy więcej wody, aż powstanie gładkie ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 1,5h. 

W tym czasie robimy nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 500g moreli (ważone po pokrojeniu czyli bez pestek)
  • ok. 4 łyżki miodu
  • ok. 5 łyżek wody
  • sok z 0,5-1 limonki (do smaku)
  • skórka z 0,5-1 limonki (do smaku)
Wodę i miód podgrzewamy w rondelku, aż zacznie wrzeć. Dodajemy morele i na małym ogniu podgrzewamy, aż powstanie "dżem" morelowy. Dodajemy sok z limonki i skórkę do smaku. Odstawić do wystygnięcia. 

Kiedy ciasto będzie schłodzone, a nadzienie ostygnięte zaczynamy robić babeczki. Formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Mniej niż połowę ciasta oddzielić od reszty i wstawić do lodówki. 

Ciastem wylepić formę na muffiny i wstawić do piekarnika do lekkiego zarumienienia (ok. 7-10 minut) w 180 stopniach. 
W tym czasie cienko rozwałkować resztę ciasta z lodówki i wyciąć paski. 

Kiedy babeczki się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy do nich morelowe nadzienie. Następnie robimy na wierzchu każdej babeczki kratkę z pasków ciasta. Pieczemy w 180 stopniach, aż kratka się wyraźnie zezłoci (10-15 minut). Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 






2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,

    czy robilas te babeczki z malinami?

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)