niedziela, 18 maja 2014

Palmiery z nutellą i kokosem



Pyszna wariacja na temat moich ulubionych palmierów. Nie wiem czy nie są jeszcze lepsze niż klasyczne z cynamonem, to już pewnie kwestia gustu :-) Bardzo Wam polecam, bo jak dobrze wiecie wszystkie wypieki z ciasta francuskiego są szybkie, proste i pyszne! Warto je zrobić!

Składniki:



  • opakowanie ciasta francuskiego (upewnijcie, że Wasze ciasto jest w jednym arkuszu, a nie w kilku małych)
  • ok. 1/2 szklanki nutelli (zależy
  • trochę wiórków kokosowych (nie mierzyłam ile, dawałam na oko)
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowuje zachowując jego prostokątny kształt. Rozsmarowuje trochę nutelli (tak około połowę) i następnie postępuję jak na obrazku poniżej: Po każdym zgięciu rozsmarować cienko nutelle i posypać wiórkami. 


"Rulon" kroić na pół centymetrowe plastry. Plastry układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10  minut w 180 stopniach do zarumienienia. 

2 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)