poniedziałek, 5 maja 2014

Kruche ciastka z dżemem - Spitzbuben


Ciastka które przygotowałam specjalnie do szkoły na lekcję niemieckiego czyli niemieckie Spitzbuben. Pyszne, kruche ciasteczka przekładane dżemem, mojej klasie smakowały więc myślę, że Wam też :-) Bardzo Wam polecam bo są proste, smakowite i efektowne!

Składniki:


  • 125g. zimnego masła 
  • 250g. mąki
  • 60g. cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół jajka (jajko rozkłuć widelcem i tak na oko podzielić na pół)
  • szczypta soli
  • mały słoik dżemu (polecam porzeczkowy i malinowy)
  • cukier puder (opcjonalnie) do posypania

Wykonanie:

Mąkę na stolnicy wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać masło i siekać, aż masło będzie miało postać okruszków. Dodać pół jajka i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli mamy czas to polecam schłodzić ciasto chociaż na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wycinać dowolne kształty, polecam serca lub kołka, które możemy wyciać szklanką. Ułożyć ciastka na blaszce i w połowie ciastek w środku wyciąć taki sam, ale mniejszy kształt. Wycięte małe kształty ułożyć też na blaszce. Ciastka piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 13-15 minut do lekkiego zezłocenia. Postąpić tak samo z resztą ciasta.

Ciastko z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciastku bez dziurki rozsmarować dżem i przykryć delikatnie ciastkiem z dziurką.

Źródło - domowe-wypieki.pl

1 komentarz:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)