Sezon rabarbarowy uważam za otwarty, więc mam dla Was dzisiaj pyszny kruchy placek rabarbarowo - truskawkowy. Słodko - kwaśny, po prostu idealny! :-) Bardzo prosty, a zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią rabarbaru (sprawdziłam to :-)).
Składniki na kruchy spód:
- 110g. cukru pudru
- 110g. masła
- 220g. mąki
- 2 żółtka
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Jeśli mamy czas to polecam schłodzić ciasto w lodówce chociaż godzinę, ale nie jest to konieczne. Ciastem wylepić dno formy (tortownica o średnicy ok. 26cm lub kwadratowa blaszka ok. 26cm). Ciasto podpiec ok. 15 minut, aż ciasto się delikatnie zezłoci w 190 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy owoce:
- 0,5kg obranego i pokrojonego rabarbaru
- 0,5kg truskawek
- cukier (do smaku)
- łyżka masła
- pół szklanki wody
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół. Rabarbar dusimy na maśle na małym ogniu z połową szklanki wody, aż rabarbar zacznie się rozpadać i powstanie coś przypominającego dżem. W tej chwili możemy dodać trochę cukru, ja dałam 2 łyżki. Odstawiamy na bok.
Składniki na kruszonkę:
- 50g. zimnego masła
- ok. 75g. cukru pudru
- ok. 75g. mąki
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50-60 minut w 190 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia.
Źródło przepisu - whiteplate.blogspot.com
Źródło przepisu - whiteplate.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)