sobota, 10 maja 2014

Kruchy placek rabarbarowo - truskawkowy



Sezon rabarbarowy uważam za otwarty, więc mam dla Was dzisiaj pyszny kruchy placek rabarbarowo - truskawkowy. Słodko - kwaśny, po prostu idealny! :-) Bardzo prosty, a zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią rabarbaru (sprawdziłam to :-)). 

Składniki na kruchy spód:


  • 110g. cukru pudru
  • 110g. masła
  • 220g. mąki
  • 2 żółtka
Wykonanie:


Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto. Jeśli mamy czas to polecam schłodzić ciasto w lodówce chociaż godzinę, ale nie jest to konieczne. Ciastem wylepić dno formy (tortownica o średnicy ok. 26cm lub kwadratowa blaszka ok. 26cm). Ciasto podpiec ok. 15 minut, aż ciasto się delikatnie zezłoci w 190 stopniach. 

W tym czasie przygotowujemy owoce:

  • 0,5kg obranego i pokrojonego rabarbaru
  • 0,5kg truskawek 
  • cukier (do smaku)
  • łyżka masła
  • pół szklanki wody
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół. Rabarbar dusimy na maśle na małym ogniu z połową szklanki wody, aż rabarbar zacznie się rozpadać i powstanie coś przypominającego dżem. W tej chwili możemy dodać trochę cukru, ja dałam 2 łyżki. Odstawiamy na bok. 

Składniki na kruszonkę:

  • 50g. zimnego masła
  • ok. 75g. cukru pudru
  • ok. 75g. mąki 
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. 


Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50-60 minut w 190 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Źródło przepisu - whiteplate.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)