wtorek, 29 kwietnia 2014

Ucierane ciasto z truskawkami



Są takie najprostsze ciasta, które powtarzam wiele razy np. to --> brownie, od kiedy spróbowałam tego ciasta wiem, że zagości u nas na długo. Ciasto będzie pyszne też z innymi owocami np. z rabarbarem lub z śliwkami. Jest to najprostsze ciasto, które jeśli będziemy się trzymać kilku wskazówek na pewno wyjdzie :-) Bardzo Wam je polecam, bo naprawdę jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. 

Składniki na tortownicę o śr. 26cm:


  • 300g. miękkiego masła
  • 300g. drobnego cukru
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 300g. mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
  • 90g. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 900g. truskawek
Truskawki umyć, wysuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasny prawie białą puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać ocet i ekstrakt i znowu na chwilę miksować. Mąki przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane składniki i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Na to wyłożyć truskawki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 1h do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudru. 

Źródło - whiteplate.blogspot.com

4 komentarze:

  1. Widzę, że już wszyscy niecierpliwie czekają na sezon truskawkowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beznadzieja .Ciasto przy truskawkach - zakalec, truskawki spadły na dno. zmarnowałam produkty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, że nie wyszło robiłam już to ciasto 3 razy i wszystko wychodziło świetnie, na pewno trzymała się Pani wszystkich wskazówek napisanych w przepisie?

      Usuń
  3. Ciasto wyszło idealne :) już 3 raz robiłam z tego przepisu i było pyszne za każdym razem ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)