wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowo - czekoladowy z orzeszkami




Genialny mazurek o wspaniałym połączeniu słodko-słonym, mój drugi ulubiony mazurek zaraz po mazurku czekoladowym. Smakuje trochę jak połączenie dwóch batonów - twixa i snickersa. Jako nadzienie użyłam kajmaku, masy czekoladowej której użyłam przy mazurku czekoladowym i orzeszków ziemnych. Radzę nie robić bardzo słodkiej masy czekoladowej, aby ciasto nie było za słodkie. Bardzo Wam polecam! 

Składniki na kruchy spód:

  • 200g masła
  • 300g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2h. Bardziej polecam schłodzić ciasto przez całą noc. 

Jeśli będziemy chłodzić ciasto całą noc to polecam wyjąć ciasto godzinę przed upieczeniem spodu. Prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Odstawić do wystygnięcia/

Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka kajmaku
  • 100g. gorzkiej czekolady
  • 80g. cukru
  • 200ml śmietany 30-36%
  • 50g. masła
  • puszka orzeszków ziemnych solonych
Czekoladę, cukier i śmietankę podgrzewać w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając, Podgrzewamy ok. 20 minut, aż masa zgęstnieje. Masę polecam spróbować i sprawdzić czy nie trzeba dosłodzić. Pamiętajcie, że będzie jeszcze masa kajmakowa w nadzieniu więc nie róbcie bardzo słodkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Na spodzie rozsmarowujemy kajmak i na to wysypujemy orzeszki ziemne. Na to wylewamy przestudzoną masę czekoladową. Odstawiamy mazurka najlepiej na całą noc. 

Opcjonalna dekoracja: 4 kostki białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka robiąc takie "zygzaki'. Odstawiamy do zastygnięcia. 



4 komentarze:

  1. Piekne zdjęcia na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję bardzo i zapewniam, że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz talent nie tylko kulinarny ale i fotograficzny

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przesadzałabym z tym fotograficznym, bo nadal jestem kompletnym amatorem, ale bardzo dziekuje! ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)