niedziela, 29 grudnia 2013

Warkocz marcepanowo-cynamonowy



Święta, święta i po świętach... Mam nadzieję, że mieliście udane święta :-) Jestem ciekawa jakie kuchenne upominki dostaliście :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na warkocz drożdżowy, który pojawił się u nas na stole wigilijnym. Ma pyszne marcepanowo-cynamonowe nadzienie, które także zasmakuje osobom które nie przepadają za marcepanem. Warkocz jest idealny nie tylko na święta, nie potrzeba żadej okazji aby go wykonać. Zróbcie go jak najszybciej bo jest  pyszny! :-)

Składniki na ciasto:

  • 300g. mąki
  • 150ml mleka
  • 22g. świeżych drożdży
  • 30g. cukru
  • 40g. roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Drożdże utrzeć łyżką z cukrem, aż postanie płynna masa. Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (temp. ok. 40 stopni), następnie łączymy z drożdżami. Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku zagłębienie. Do zagłębienia wlać mleko z drożdżami. Następnie mieszamy masę z ok. połową mąki, tylko do połączenia się się składników. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Rozczyn powinien trochę urosnąć. Następnie mieszamy resztę mąki z rozczynem. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie zagniatamy. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 2h, aż podwoi swoją objętość. 

W tym czasie robimy nadzienie:

  • 200g. marcepanu
  • 100g. zmielonych migdałów
  • 50g. cukru pudru
  • 2 białka
  • 20ml rumu
  • 1 łyżka cynamonu
+ migdały w płatkach/słupkach/posiekane
Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę. 

Wykonanie warkocza:

Z ciasto rozwałkować prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy na trzy długie paski. Zaplatamy z nich warkocz i zlepiamy końce warkocza delikatnie zciskając. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy migdałami i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjuszach. 



Źródło przepisu - kuchnialidla.pl


10 komentarzy:

  1. Wielbię marcepan <3 Ten warkocz chodzi za mną od dłuższego czasu - idealny do ciepłego mleczka :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm uwielbiam takie zawijasy, jeszcze w takich smakach :) Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marcepan i cynamon, pycha! Idealne połączenie! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dostałam wymarzony zegarek, a święta miałam w miarę udane :)
    Kupiłaś mnie tym ciachem! Uwielbiam marcepan i kocham wszystko, co z cynamonem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że prezent się udał! :) bardzo polecam ten warkocz, jest pyszny :)

      Usuń
  5. Nie znosze marcepanu i zastanawiam sie czy moge uzyc do tego jabłek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... myślę, że tak :) pokrój je w kostkę i wymieszaj z małą ilością bułki tartej ok. 1-2 łyżeczki :) Myślę, że powinno wyjść :D

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)