Dzisiaj mam dla Was tort, który miałam Wam już pokazać kilka dni temu, ale niestety borykałam się "Quo Vadis"... Na szczęście kończę już to i znalazłam dzisiaj chwilę, aby dodać post :-) Cudowny tort o smaku Ferrero Roche. Tort mnie bardzo zaskoczył, nie sądziłam, że wyjdzie taki pyszny! Bardzo Wam polecam! :-)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 200g. zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Dno ortownicy o śr. 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy mieszamy w misce z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą gęstą masę. Stopniowo dodajemy orzechy delikatnie mieszając szpatułką silikonową lub łyżką. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 stopniach ok. 30-35 do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 200g. miękkiego masła
- 200g. gorzkiej czekolady
- 3-5 kopiastych łyżek nutelli (do smaku)
- 3 wafelki orzechowe "Góralki"
- 100g. posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie miała temp. pokojową ucieramy masło na prawie białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę i nutellę cały czas miksując. Polecam dodawać po trochu nutelli i próbować czy odpowiada nam słodycz kremu. Wafelki siekamy, dodajemy do kremu i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy orzechy i znowu mieszamy.
"Złożenie" tortu:
Nożem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Wyjąć biszkopt i odkleić papier od biszkoptu. Przecież na dwie części. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy, wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wkładamy tort do lodówki na kilka godzin.
Wyjmujemy ciasto, i robimy polewę na wierzch ciasta:
- 100g. gorzkiej czekolady
- 50g. mlecznej czekolady
- 4 łyżki płynnej śmietanki 30-36%
- 1 łyżka masła
+ dekorcja - ok. 10 pralinek Ferrero Rocher
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się roztopią i stworzą jednolitą polewę polewamy nią tort i rozsmarowujemy. Póki polewa nie zastygnie dekorujemy tort pralinami.
Źródło przepisu - gotowaniecieszy.blox.pl
Te pralinki ! Ten tort ! Cud , miód i orzeszki :)
OdpowiedzUsuńo matko, 'Quo Vadis' dopiero przede mną. Już się boję...
OdpowiedzUsuńten tort wygląda tak obłędnie, że aż szkoda jeść! :)
bój się bo jest to okropnie nudne... a co do tortu to dziękuję za miłe słowa :)
Usuńmniaaaam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te czekoladki więc ten tort jest jak najbardziej dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się ten tort!!! Musi być rewelacyjny w smaku :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTeż robiłam ten tort! Choć nieco pozmieniałam wg własnego smaku... Ale potwierdzam, boski! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńzgadzam się z tobą, tort jest cudowny! :)
UsuńWspaniały :)!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń