poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tort Ferrero Rocher





Dzisiaj mam dla Was tort, który miałam Wam już pokazać kilka dni temu, ale niestety borykałam się "Quo Vadis"... Na szczęście kończę już to i znalazłam dzisiaj chwilę, aby dodać post :-) Cudowny tort o smaku Ferrero Roche. Tort mnie bardzo zaskoczył, nie sądziłam, że wyjdzie taki pyszny! Bardzo Wam polecam! :-)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 200g. zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Dno ortownicy o śr. 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy mieszamy w misce z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą gęstą masę. Stopniowo dodajemy orzechy delikatnie mieszając szpatułką silikonową lub łyżką. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 stopniach ok. 30-35 do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zostawiamy do ostygnięcia. 

Składniki na krem:

  • 200g. miękkiego masła
  • 200g. gorzkiej czekolady
  • 3-5 kopiastych łyżek nutelli (do smaku)
  • 3 wafelki orzechowe "Góralki"
  • 100g. posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie miała temp. pokojową ucieramy masło na prawie białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę i nutellę cały czas miksując. Polecam dodawać po trochu nutelli i próbować czy odpowiada nam słodycz kremu. Wafelki siekamy, dodajemy do kremu i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy orzechy i znowu mieszamy. 

"Złożenie" tortu:

Nożem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Wyjąć biszkopt i odkleić papier od biszkoptu. Przecież na dwie części. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy, wykładamy krem i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem i wkładamy tort do lodówki na kilka godzin. 

Wyjmujemy ciasto, i robimy polewę na wierzch ciasta:


  • 100g. gorzkiej czekolady
  • 50g. mlecznej czekolady
  • 4 łyżki płynnej śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka masła
+ dekorcja - ok. 10 pralinek Ferrero Rocher

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się roztopią i stworzą jednolitą polewę polewamy nią tort i rozsmarowujemy. Póki polewa nie zastygnie dekorujemy tort pralinami. 

Źródło przepisu - gotowaniecieszy.blox.pl



11 komentarzy:

  1. Te pralinki ! Ten tort ! Cud , miód i orzeszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko, 'Quo Vadis' dopiero przede mną. Już się boję...
    ten tort wygląda tak obłędnie, że aż szkoda jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bój się bo jest to okropnie nudne... a co do tortu to dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  3. Uwielbiam te czekoladki więc ten tort jest jak najbardziej dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się ten tort!!! Musi być rewelacyjny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam ten tort! Choć nieco pozmieniałam wg własnego smaku... Ale potwierdzam, boski! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)