Tort był wykonany dla największego "niejadka tortowego" - mojej kuzynki ;-) Chyba to był jeden z niewielu tortów, który jej smakował :-) Nie dziwię się, że jej smakował, bo muszę przyznać że był pyszny! Tort składał się z delikatnego, nasączonego biszkoptu, lekkiego truskawkowego kremu i na szczęście małej ilości kremu maślanego. Jestem pewna, że tort Wam zasmakuje :-) Oprócz cudownego smaku, tort oczarował jubilatkę wyglądem ;-)
P.S. Bardzo przepraszam za kiepskie zdjęcia, ale były robione na szybko i bez myśli, aby miały pojawić się na blogu.
Uwaga: Ja zrobiłam tort w takiej formie kwiatka myślę, że tort możecie zrobić w tortownicy o śr. 26-28cm :-)
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, aż uzyskamy sztywną, błyszczącą pianę. Potem stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki przesiać do oddzielnej miski i wymieszać. Dodać w kilku partiach do masy jajecznej delikatnie mieszając ręcznie szpatułką lub łyżką, aż mąka dokładnie wymiesza się z resztą składników. Jeśli używamy formie w kształcie kwiatka to należy ją dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jednak używając tortownicy wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i piec ok. 40 minut w 160 stopniach, aż do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu rzucamy go w formie na ziemię z wysokości ok. 30cm i wstawiamy do uchylonego wyłączonego piekarnika aby wystygł.
Składniki na poncz:
- ok. 200 ml zielonej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2-1 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na krem truskawkowy:
- 400 ml śmietany 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 150g. białej czekolady (w oryginalnym przepisie było 300g. ale jak dla mnie było to za dużo)
- 500g. puree z truskawek (truskawki należy zmiksować blenderem)
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Puree wlać do rondelka dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstego puree ok. 10 minut. W tym czasie można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić na bok, aby czekolada nam powoli stygła. Żelatynę zalać 1/4 szklanką zimnej wody i ostawić, aby napęczniała. Kiedy puree nam trochę zgęstnieje zdejmujemy z ognia i do gorącego msu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy trzepaczką, aby żelatyna się kompletnie rozpuściła. Mus odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy mus i czekolada osiągną temp. pokojową ubijamy śmietanę na sztywno. Czekoladę bardzo powoli dodajemy do śmietany delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. W kremie mogą powstać małe grudki czekolady, spokojnie po dodaniu musu nie będzie to wyczuwalne. Nie mieszajmy kremu za długo, aby nie zważyła nam się masa! Następnie dodajemy przestudzony mus truskawkowy i wszystko mieszamy znowu ręcznie. Masę schłodzić w lodówce, aż stężeje.
Wykonanie całego tortu bez dekoracji:
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat układamy na paterze/dużym talerzu nasączamy ponczem i kładziemy połowę kremu. Układamy kolejny blat, nasączamy i rozsmarowujemy resztę kremu. Kładziemy ostatni blat. Tort wkładamy do lodówki, aby krem zastygł (ja swój włożyłam na całą noc).
+ opcjonalnie możemy na każdej warstwie kremu ułożyć pokrojone truskawki
Składniki na krem maślany na dekorację (robiąć normalny tort, bez specjalnych dekoracji polecam zrobić więcej kremu truskawkowego lub ubić śmietanę 36% i nim udekorować wierzch i boki tortu).:
- 400g. miękkiego masła
- ok. 1-2 szklanki cukru pudru (cukru trzeba dać tyle, aby konsystencja kremu była taka, aby łatwo można było rozsmarować krem)
- różowy barwnik
- żółty barwnik
- 1 łyżka mleka
Ja wykonałam poniższą dekoracje, ale spokojnie możecie udekorować tort według własnego pomysłu :)
Masło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Cukru nie polecam dawać na raz, tylko stopniowo dodawać i obserwować konsystencję. Kiedy uzyskamy bardzo jasny krem o dobrej konsystencji, barwimy tort. Najpierw barwimy łyżkę kremu na jasny żółty. Następnie 1/2 reszty kremu barwimy na jasny róż, 3 łyżki na ciemny róż, i pozostałą resztę na róż pomiędzy ciemnym, a jasnym różem.
Wykonanie dekoracji:
Boki tortu smarujemy jasnym różowym kremem, a środek kwiatka na żółto. Środek kwiatka i płatki "obrysować" ciemno różowym kremem przy użyciu rękawa cukierniczego lub szprycy. Środek płatków wypełnić średnio różowym kremem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki.
Wykonanie dekoracji:
Boki tortu smarujemy jasnym różowym kremem, a środek kwiatka na żółto. Środek kwiatka i płatki "obrysować" ciemno różowym kremem przy użyciu rękawa cukierniczego lub szprycy. Środek płatków wypełnić średnio różowym kremem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki.
Źródło przepisu - slodkiefantazje.pl
Piękny, zjadłabym cały!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo! :)
OdpowiedzUsuńten tort jest piękny ile czasu w sumie potzreba na jego przygotowanie?
OdpowiedzUsuńHmm szczerze mówiąc to nie za bardzo liczyłam ile go robiłam, ale ja rozdzieliłam pracę na dwa dni i nie zajął mi wtedy dużo czasu :-) Pierwszego dnia zrobiłam biszkopt, wystudziłam go, zrobiłam krem i przełożyłam cały tort. W dniu podania udekorowałam wierzch tortu :-) Bardzo polecam go zrobić :-) Na pewno dasz radę :-)
UsuńWygląda naprawdę, naprawdę dobrze !
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
Usuń