piątek, 6 grudnia 2013

Szarlotka w kratę



Nawet nie wiecie jak długo myślałam nad nazwą dla tej szarlotki... :-)  Jest to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam! :-) Myślę, ze zasmakuje każdemu kto lubi jabłka. Nie sprawi nikomu trudności w przygotowaniu, więc jest dobra dla "początkujących" w pieczeniu :-) Już więcej nie będę jej zachwalać przekonacie się jak ją zrobicie. Bardzo Wam polecam!!  

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 290g. zimnego masła
  • ok. 4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:


Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól i wymieszać. Na to położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy wodę i krótko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy ja i owijamy w folię spożywczą/aluminiową. Wkładamy na 1h do lodówki.

W tym czasie robimy nadzienie:


Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (antonówka, szara reneta)
  • ok. 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 35g. mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki (rozmiar zależy od tego jak duże kawałki chcemy mieć w szarlotce), ja pokroiłam na ósemki. Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka wsypać cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu mieszać, aż cukier się rozpuści w soku. Kiedy to nastąpi trochę zwiększyć ogień i nie mieszając podgrzewać syrop, aż zacznie się brązowić. Uwaga syrop będzie bardzo gorący!
Dodać jabłka smażyć chwilę energicznie ruszając garnkiem, aby jabłka nie przywarły. Smażyć do momenty kiedy w miarę wszystkie jabłka będą pokryte karmelem. Wtedy dodać resztę składników oprócz mąki i zamieszać łyżką. Długość dlaczego smażenia zależy od tego jak bardzo rozgotowane jabłka chcemy w naszej szarlotce. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy. 


Dalsze wykonanie szarlotki:

Ciasto wyjąć z lodówki i ok. 2/3 ciasta rozwałkować. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem. CIasto wyłożyć do torotownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Cejsjusza, piec ok. 15 minut, aż ciasto bedzie wyraźnie przyrumienione. 
Podczas pieczenia rozwałkować resztę ciasta i powycinać paski o równej szerokości. 
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć jabłka na ciasto i na tym ułożyć kratkę z pasków ciasta. Piec ok. 1h. 


Źródło przepisu - kwestiasmaku.com




5 komentarzy:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)