sobota, 21 grudnia 2013

Jak dekorować ciastka i pierniczki?




Dzisiaj mam dla Was poradnik, który planowałam zrobić od dawna, ale nigdy jakoś nie miałam czasu go napisać i zrobic zdjęć poszczególnych kroków dekoracji. Jednak stwierdziłam, że nie mogę z tym dłużej zwlekać, bo pewnie wielu z Was zaraz będzie dekorować pierniczki na święta :-) W dzisiejszym poradniku pokaże Wam kilka sposobów na dekoracje, napisze co się przyda do dekoracji i także podam Wam przepis na lukier królewski. Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcia, ale robiłam je przy świetle sztucznym.



1. Co będzie nam potrzebne do dekoracji ciastek/pierniczków?:


  • lukier królewski (przepis poniżej)
  • dowolne pierniczki lub ciastka, polecam sprawdzony przepis na pierniczki i na kruche ciasteczka
  • szpryca/rękaw cukierniczy/ tutka (w zależności jak będziemy chcieli dekorować ciastka i czym nam jest najwygodniej), ja zawsze używam tutki 
  • posypki (nie koniecznie)
  • wykałaczki
JAK ZROBIĆ TUTKĘ?

Zazwyczaj robi się tutki z papieru do pieczenia, ja na kursie nauczyłam się, że lepiej się korzysta z tutki zrobione z foli z koszulek na dokumenty. Trudno mi było wytłumaczyć Wam jak to się robi więc polecam Wam obejrzenie tego filmiku. Zamiast papieru do pieczenia polecam koszulki :-) Ważne aby skleić pod koniec taśmą klejącą to miejsce łączeń, gdyż koszulki nie możemy tak zagiąć jak papieru i może nam się rozpaść tutka. 



2. Lukier

  • 1 białko
  • ok. 2-3 szklanki przesianego cukru pudru (polecam Diamant)
Białko ucierać z stopniowo dodawanym cukrem. Ilość cukru zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi. 

3. Techniki lukrowania

Nie dam rady Wam przedstawić wszystkich technik lukrowania, ale mogę powiedzieć o 3 prze zemnie używanych:

  • dekoracja szczegółowa (lukier gęsty)
  • technika tzw. "maczana" (lukier rzadki)
  • technika "wypełniania" (lukier gęsty i rzadki)

Dekoracja szczegółowa:

W tej technice Wam pokażę kilka pomysłów na dekoracje, które mam nadzieje Wam się spodobają. Możecie malować lukrem co chcecie kropki, kreski, motylki i wiele innych... 

Aby wykonać większość z tych dekoracji musicie umieć rysować kontury na ciastkach:

Lukrem dotykamy do pierniczka następnie naciskając tworzymy linię podnosząć tutkę do góry. Zbliżając się do końca przestajemy naciskać tutkę i powoli opuścić linię. Tak postępujemy z każdą linią na naszej gwiazdce, aż do uzyskania efektu jak na obrazku nr 4. 

Skoro umiecie już robić kontury pokażę Wam kilka przykładowych dekoracji krok po kroku:

  • KRATKA
 

Na ciasteczku robimy kontury tak jak pokazywałam wcześniej. Czekamy, aż wyschną. Po wyschnięciu robimy proste linie unosząc tutkę w górze tak jak pokazywałam w instrukcji robienia kontur. Staramy się robić linie w równych odstępach. Zostawiamy do wyschnięcia.


Następnie robimy tak samo tylko w drugą stronę.


  • KROPKI


To jest bardzo prosta dekoracja. Wystarczy zrobić małe kropeczki na ciastku z konturami :-)


Myślę, że jeśli umiecie robić kilka podstawowych dekoracji to będziecie w stanie zrobić każdą dekorację :-)

Kolejna technika dekoracji:

Technika tzw. "maczana": 



Wszystko jest banalnie proste w tej technice, jest to najprostszy sposób na dekoracje ciastek/pierników. 

1. Potrzebujemy raczej rzadkiego lukru. Lukier nie może być bardzo rzadki, aby nie prześwitywało ciastko i nie może być gęsty, aby równomiernie rozlał się po ciastku. 

2. Lukier wylewamy na płaskie naczynie np. głęboki talerz. 
3. Maczamy ciastko i trzymamy w powietrzu, aby spłynął nadmiar lukru.
4. CIastko najlepiej odłożyć na kratkę np. z piekarnika, ale jeśli nie mamy to możemy położyć na talerz.
5. Póki lukier nie zastygnie można udekorować ciastko posypką. 
6. Odstawić do kompletnego zastygnięcia. 

Gotowe!

Technika tzw. "wypełniana":



Najpierw gęstym lukrem robimy kontury na pierniczku i czekamy, aż całkowicie zastygnie. Następnie rzadszy lukier (do gęstego wystarczy dodać kilka kropel wody i zamieszać dokładnie, jeśli byłyby nadal za gęsty dodać więcej wody) wylewamy trochę lukry nie dochodząc do kontur ja na obrazku 2. Ja to robię za pomocą tutki lub rękawa ale można to zrobić precyzyjnie łyżeczką. Następnie wykałaczką "przesuwamy" lukier do konturów. 

Przed wystygnięciem lukru możemy ozdobić posypkami. Możemy jednak poczekać, aż wystygnie i potem udekorować lukrem w innym kolorze jak na poniższym zdj:



Myślę, że napisałam wszystko co miałam napisać :-) Mam nadzieję, że Wam się podoba ten poradnik i że Wam ułatwi dekorację pierniczków/ciastek. 

Najlepsza rada jaką mogę Wam dać: PRÓBUJCIE! :-) Poprzez praktykę, próby i ćwiczenia dojdziecie do perfekcji :-) Nie poddawajcie się, bo każdy miał trudne początki :-) 







16 komentarzy:

  1. Śliczne, uwielbiam zdobić, najładniej wychodzą mi proste kreski, muszę się jeszcze wprawić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje, teź lubię dekorowac pierniczki, ale musze przyznać, ze jest to pracochłonna praca ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę i dziekuje za komentarz :)

      Usuń
  3. Swietny poradnik. Za rok na pewno z niego skorzystam :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super poradnik, zabieram się za dekorację!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te porady, może jeszcze jakieś tajemne porady dotyczące dekoracji byś pokazała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam się podobają :) W najbliższym czasie planuję poradnik o dekoracji babeczek :)

      Usuń
  6. jak długo można przechowywać takie lukrowane pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że kilka miesięcy dadzą radę, patrzyłam na innych blogach i też tak autorki piszą :) więc do świąt na pewno wytrzymają :)

      Usuń
  7. Pierniczki udekorowane! Dzięki za pomoc Paula!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawym pomysłem na dekoracje ciasteczek mogą być bileciki z różnymi motywami - tutaj np. motyw jabłkowy http://sweetbox.com.pl/jablkowe-kartoniki

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)