czwartek, 6 grudnia 2012

Pierniczki





Pyszne i najlepsze pierniczki jakie kiedy kolwiek jadłam! Niezastąpione w Święta Bożego Narodzenia! Wykonanie jest bardzo proste, oczywiście najlepsze polukrowane lukrem królewskim i ozdobione posypkami. Przepis na lukier królewski podałam w dwóch wersjach: w wersji z surowym białkiem i wersję z białkiem w proszku. Ja osobiście wybieram lukier z surowymi białkami, gdyż ma on lepszą konsystencję i robiąc takie drobne dekoracje jest to bardzo ważne. Bardzoo polecam!!!!!


Uwaga: Pierniczki po upieczeniu są twarde, jeśli chcemy aby szybko zmiękły wystarczy wsadzić je do puszki z kawałkiem jabłka. Możemy jeszcze zrobić bardzo cienkie pierniczki i wtedy nie będą twarde tylko raczej kruche. 


Składniki na około 100 sztuk:

55 dag mąki pszennej(+ więcej do podsypywania)
30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika - około 40-50 g (wszystko zależy od przyprawy której używacie - niektóre są bardziej intensywne, a niektóre mniej)
kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)



Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jeśli nie mamy płynnego miodu to też polecam go roztopić razem z masłem. Wszystkie składniki wraz z rozpusczonym masłem zmiksować, a następnie zagnieść w gładką masę. Masa może być "luźna" więc najlepiej zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić, aż stwardnieje. Wałkować podsypując mąką  na grubość około 2-3 mm (cieńkie pierniczki będą dobre do jedzenia od razu bo będą kruche lecz grubsze potrzebują czasy by zmięknąć). Wykrawać pierniczki foremkami w różne kształty i piec około 8-10 minut (warto mieć na nie oko, bo szybko można je spalić) w 180 stopniach. 

Aby dowiedzieć się jak dekorować pierniczki kliknij tutaj













Źródło przepisu - Moje Wypieki





3 komentarze:

  1. Moim zdaniem za dużo przyprawy do piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale poza tym pychaaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko zależy jakiej przyprawy użyjemy. Niektóre firmy robią mocniejsze przyprawy, a niektóre słabsze. Cieszę się, że smakowały.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)