Dziś specjalna wersja cake popsów – zielone świąteczne choinki bożonarodzeniowe. Z cake popsami jest tak, ze czym dłużej je się robi tym większą frajdę to sprawia i co najważniejsze są odpowiednie na każdą okazję . Choinki są obtoczone w białej czekoladzie zabarwionej specjalnym zielonym barwnikiem spożywczym do barwienia czekolady. Później do każdej z choinek przyczepiamy jakieś posypki, które będą odzwierciedlać bombki. Myślę że każdemu zasmakują – moim znajomym z klasy bardzo smakowały. Bardzo polecam na święta! Myślę że będą wspaniałą jadalną ozdobą na wigilijnym stole. Polecam bardzo!!
Składniki na ok. 30 cake popsów:
- 30 trójkątnych cake popsów z podstawowego przepisu na cake popsy
- 3-4 tabliczki białej czekolady
- zielony barwnik do czekolady (nie miałam zielonego, więc połączyłam niebieski z żółtym)
- kolorowe posypki na bombki (np. perełki lub mini laski cukrowe)
- ok. 30 gwiazdek cukrowych (najlepiej żółte)
Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, po rozpuszczeniu dodajemy kropelkę barwnika i dobrze mieszamy. Jeśli kolor będzie za jasny dodajemy troszkę więcej barwnika. Łatwiej się robi wzorki na choinkach kiedy czekolada jest lekko gęsta. Po delikatnym zgęstnieniu czekolady maczamy cake popsy w zielonej czekoladzie i następnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Póki jeszcze czekolada nie zastygnie na szczyt choinki wtykamy gwiazdkę i na bokach choinek przyczepiamy "bombki". Potem stawiamy cake popsy na stojaku lub wtykamy w steropian tak aby stały. Schładzamy w lodówce i gotowe! :)
Źródło pomysłu - "Bakerella"
Wspaniały pomysł na święta, te choinki są piękne .
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, będę musiała wypróbować w święta.
OdpowiedzUsuń