piątek, 21 grudnia 2012

Cake Pops - choinki










Dziś specjalna wersja cake  popsów  – zielone świąteczne choinki bożonarodzeniowe. Z cake popsami jest tak, ze czym dłużej je się robi tym większą frajdę to sprawia i co najważniejsze są odpowiednie na każdą okazję . Choinki są obtoczone w białej czekoladzie zabarwionej  specjalnym zielonym barwnikiem spożywczym do barwienia czekolady. Później do każdej z choinek przyczepiamy jakieś posypki, które będą odzwierciedlać bombki.  Myślę że każdemu zasmakują – moim znajomym z klasy bardzo smakowały. Bardzo polecam na święta! Myślę że będą wspaniałą jadalną ozdobą na wigilijnym stole.  Polecam bardzo!!   




Składniki na ok. 30 cake popsów:

  • 30 trójkątnych cake popsów z podstawowego przepisu na cake popsy
  • 3-4 tabliczki białej czekolady
  • zielony barwnik do czekolady (nie miałam zielonego, więc połączyłam niebieski z żółtym)
  • kolorowe posypki na bombki (np. perełki lub mini laski cukrowe)
  • ok. 30 gwiazdek cukrowych (najlepiej żółte)


Wykonanie:

Najpierw  rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, po rozpuszczeniu dodajemy kropelkę barwnika i dobrze mieszamy. Jeśli kolor będzie za jasny dodajemy troszkę więcej barwnika. Łatwiej się robi wzorki na choinkach kiedy czekolada jest lekko gęsta. Po delikatnym zgęstnieniu czekolady maczamy cake popsy w zielonej czekoladzie i następnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Póki jeszcze czekolada nie zastygnie na szczyt choinki wtykamy gwiazdkę i na bokach choinek przyczepiamy "bombki".  Potem stawiamy cake popsy na stojaku lub wtykamy w steropian tak aby stały. Schładzamy w lodówce i gotowe! :)   



Źródło pomysłu - "Bakerella"















2 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł na święta, te choinki są piękne .

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, będę musiała wypróbować w święta.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)