niedziela, 22 grudnia 2013

Popękane ciasteczka czekoladowe




Święta już bardzo blisko, w końcu tylko dwa dni zostały do wigilii... Nie wiem kiedy ten czas tak szybko minął, ale bardzo się cieszę bo Święta Bożego Narodzenia są najwspanialszym czasem w roku :-) Większość prezentów już zapakowane, ale dzisiaj jeszcze upiekłam wspaniałe popękane ciasteczka czekoladowe na prezenty dla rodziny. Te ciasteczka są cudowne! Mają intensywny czekoladowy smak, na wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie i ciągnące... Mmmm pycha! :-) Bardzo polecam, są szybkie w przygotowaniu i spokojnie zdążycie je jeszcze zrobić :-) Ciastka są genialne, nie potrzeba żadnej okazji do ich zrobienia. 


Składniki na ok. 35-40 ciasteczek:

  • 120g. miękkiego masła
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • 2 i pół tabliczki gorzkiej czekolady (250g.)
  • 3 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 2/3 szklanki cukru pudru (do obtoczenia)

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. 

Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Kiedy czekolada będzie trochę wystudzona dodawać stopniowo ją do masy maślanej cały czas miksując. Dodawać po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. 

W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo suche składniki do masy czekoladowo-maślanej cały czas miksując. Masa będzie się wydawać za "luźna" na formowanie ciastek, ale tak ma być. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1,5h aby masa stwardniała (ja zostawiłam na całą noc). 

Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki, z masy formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. 

Piec w 175 stopniach 10 minut. Ciastka będą wyglądały jakby nie były jeszcze upieczone, ale tak ma być. Wyjąć z piekarnika, zostawić 5 minut na blaszce, następnie zdjąć łopatką na kratkę i zostawić do wystudzenia. 


7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo efektownie. Na pewno są pyszne i idealne sprawdzą się podczas świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałem przyjemność skosztować tych ciastek i są naprawdę fenomenalne :-) czekoladowo czekoladowe idealnie spękane, nie są suche ani kruche. Rozpływają się w ustach. Nie mogłem się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejne i kolejne aż do dna pudełeczka ....... :-)
    Bardzo dziękuje za ten przepis.
    Z pewnością zagościł w moim domu na zawsze.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za długą recenzję i widzę, że nie tylko ja jestem wielką fanką tych ciastek :) Pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Zamiast ekstraktu wole dodac prawdziwej wanilii tylko nie wiem czy wyjdzie dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie :) bez problemu możesz dodać nasiona z prawdziwej wanilii

      Usuń
  4. witaj Paulinko
    popękane ciasteczka czekoladowe są wyśmienite
    wszystkim polecam
    pozdrawiam ciocia Wiesia

    OdpowiedzUsuń
  5. CZEKOLADOWA MAGIA !!!
    Pyszne, pyszne, po prostu pyszne.
    Szybkie do zrobienia, idealne do kawy.
    Wyśmienita recepta na niedobór czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)