niedziela, 9 września 2012

Tort bezowy z owocami




Przepis na przepyszny tort bezowy z lekkim kremem i owocami letnimi. Tort robiłam na urodziny dla mojej mamy. Bardzo jej i gościom smakował. Doskonały przepis na wykorzytanie białek z np. tiramisu. Wykonanie tortu polecam podzielić na dwa dni - dzień wcześniej upiec spody bezowe a w dniu podania przełożyć kremem i owocami. Bardzo polecam przepis!! Wszystkim będzie smakować! Przepis z tego bloga.

Składniki na 2 blaty bezowe o śr. 24cm:

  • 10 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru (można użyć zwykłego)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu

Składniki na krem:

  • 600ml śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 700g  owoców (ja polecam maliny, borówki, truskawki i jagody)
  • ok. 250g płatków migdałowych

Blaty bezowe:

Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Następnie  wsypać mąkę i delikatnie ubijać przez minutę. Pod koniec dodać ocet i ponownie łagodnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Narysować 2 koła na papierze do pieczenia (ok. 23-24 cm). Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć równo na narysowane koła.  

Co jeśli nie mieszczą nam się 2 koła na jednej blaszce?:


  • Możecie masę pianę wyłożyć na dwie blachy, jeśli Wasz piekarnik ma dobrze pracujący termoobieg i potrafi równomiernie piec dwie blachy.
  • Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój nie potrafi równomiernie piec dwóch blach musicie robić następującą rzecz. Ja po prostu dzielę sładniki na blaty bezowe na pół i robię najpierw 1 blat z połowy porcji, piekę i studzę w piekarniku. Następnie robię to samo z drugą porcją. 

Blaty pieczemy w temperaturze 150 stopni Celcjusza przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Krem:

Śmietanę ubić z cukrem na prawie bardzo sztywno. Dodać mascarpone i krótko zmiksować. 

Złożenie tortu:

Krem wyłożyć na pierwszy blat bezowy, na to położyć owoce delikatnie je wciskając. Na owoce wysypać płatki migdałowe i przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Polecam nie przekładać blatów kremem nie dłużej niż 5-6h przed podaniem. 

Smacznego!!









7 komentarzy:

  1. Przepyszny!!!!
    Ale proszę o jakiś przepis żebym mogła wykorzystać żółtka z tych 10 jaj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. postaram się opublikować jakieś przepisy na wykorzystanie żółtek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
    2. Jest już przepis na pyyszną tartę z truskawkam: http://wypiekipauli.blogspot.com/2013/04/tarta-z-truskawkami.html
      Wykorzystuję się tu 8 żółtek, więc wraz z tym tortem polecam zrobić tą tartę :)

      Usuń
  3. kooooocham to <3 <3 <3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śmietanę i mascarpone można wymieszać mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale krótko i na małych obrotach miksera :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)