Bardzo
lubię śliwki i żałuję, że sezon na nie jest tak krótki dlatego
postanowiłam wykorzystać ten okres i upiekłam ciasto ucierane ze
śliwkami i kruszonką. Do ciasta polecam tradycyjne śliwki węgierki, które są moim zdaniem najlepsze
do ciast. Ciasto jest bardzo smaczne – kwaśny smak śliwek jest
przełamany słodką kruszonką. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i
szybko a efekt finalny jest wspaniały. Baaaaardzoooo polecaaamm!!!!! Przepis pochodzi z tego blogu.
Składniki na ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- 500-700 g śliwek
Kruszonka:
- 125 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym, cały czas ucierając. Dodaj śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce delikatnie wciskając je.
Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Robiłam, PYCHA!!! :D
OdpowiedzUsuńAle z mrożonych śliwek (zamroziłam sobie w sezonie) i pycha <3