wtorek, 11 września 2012

Ciasto ze śliwkami i kruszonką




Bardzo lubię śliwki i żałuję, że sezon na nie jest tak krótki dlatego postanowiłam wykorzystać ten okres i upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Do ciasta polecam tradycyjne śliwki węgierki, które są moim zdaniem  najlepsze do ciast. Ciasto jest bardzo smaczne – kwaśny smak śliwek jest przełamany słodką kruszonką. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko a efekt finalny jest wspaniały.  Baaaaardzoooo polecaaamm!!!!! Przepis pochodzi z tego blogu.


Składniki na ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 500-700 g śliwek
Kruszonka: 
  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru 
Formę o śr. 21-23cm do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.

Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym, cały czas ucierając. Dodaj śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce delikatnie wciskając je.


Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki.


Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż
do tzw. suchego patyczka.










Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Robiłam, PYCHA!!! :D
    Ale z mrożonych śliwek (zamroziłam sobie w sezonie) i pycha <3

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)