Przepis na przepyszny tort bezowy z lekkim kremem i owocami letnimi. Tort robiłam na urodziny dla mojej mamy. Bardzo jej i gościom smakował. Doskonały przepis na wykorzytanie białek z np. tiramisu. Wykonanie tortu polecam podzielić na dwa dni - dzień wcześniej upiec spody bezowe a w dniu podania przełożyć kremem i owocami. Bardzo polecam przepis!! Wszystkim będzie smakować! Przepis z tego bloga.
Składniki na 2 blaty bezowe o śr. 24cm:
- 10 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru (można użyć zwykłego)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki winnego octu
Składniki na krem:
- 600ml śmietanki kremówki
- 250g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- 700g owoców (ja polecam maliny, borówki, truskawki i jagody)
- ok. 250g płatków migdałowych
Blaty bezowe:
Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Następnie wsypać mąkę i delikatnie ubijać przez minutę. Pod koniec dodać ocet i ponownie łagodnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Narysować 2 koła na papierze do pieczenia (ok. 23-24 cm). Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć równo na narysowane koła.
Co jeśli nie mieszczą nam się 2 koła na jednej blaszce?:
- Możecie masę pianę wyłożyć na dwie blachy, jeśli Wasz piekarnik ma dobrze pracujący termoobieg i potrafi równomiernie piec dwie blachy.
- Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój nie potrafi równomiernie piec dwóch blach musicie robić następującą rzecz. Ja po prostu dzielę sładniki na blaty bezowe na pół i robię najpierw 1 blat z połowy porcji, piekę i studzę w piekarniku. Następnie robię to samo z drugą porcją.
Blaty pieczemy w temperaturze
150 stopni Celcjusza przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem na prawie bardzo sztywno. Dodać mascarpone i krótko zmiksować.
Złożenie tortu:
Krem wyłożyć na pierwszy blat bezowy, na to położyć owoce delikatnie je wciskając. Na owoce wysypać płatki migdałowe i przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Polecam nie przekładać blatów kremem nie dłużej niż 5-6h przed podaniem.
Przepyszny!!!!
OdpowiedzUsuńAle proszę o jakiś przepis żebym mogła wykorzystać żółtka z tych 10 jaj :)
postaram się opublikować jakieś przepisy na wykorzystanie żółtek :)
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością :)
UsuńJest już przepis na pyyszną tartę z truskawkam: http://wypiekipauli.blogspot.com/2013/04/tarta-z-truskawkami.html
UsuńWykorzystuję się tu 8 żółtek, więc wraz z tym tortem polecam zrobić tą tartę :)
kooooocham to <3 <3 <3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę i mascarpone można wymieszać mikserem?
OdpowiedzUsuńMożna, ale krótko i na małych obrotach miksera :)
Usuń