poniedziałek, 10 września 2012

Tort piętrowy z kremem kokosowym i malinami


 



Przedwczoraj było 50-lecie ślubu mojej cioci Eli i wujka Wieśka. Postanowiłam uczcić tą rocznicę jakimś specjalnym wypiekiem i upiekłam swój pierwszy tort piętrowy. Tort był na bazie puszystego biszkoptu przełożonego malinami i delikatną masą z bitej śmietany, białej czekolady, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Biszkopt był delikatnie nasączony słodką herbata z cytryną.  Mój tort był udekorowany różowymi posypkami i różową różą z cukru, wyglądał trochę jak tort ślubny :) Prezent się podobał i smakował gościom. Przepis zmodyfikowany z strony polki.pl. Polecamm!!!

Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 35 dag mąki 
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 35 dag cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 
  • 1 kg serka mascarpone
  •  80 dag kremówki
  • 4 łyżki cukru
  •  3 torebki cukru z wanilią
  •  2 tabliczki białej czekolady
  •  2-3 śmietan fiksy (zależy od tego czy mamy bardziej rzadką lub gęstą śmietaną)
  •  łyżki soku z cytryny
  •  opakowanie wiórków kokosowych

Do nasączenia:
  •   pół szklanki słodkiej herbaty z cytryną

Do dekoracji:
  • cukrowa posypka
  • róża cukrowa

Sposób wykonania:
1. Upiecz 2 biszkopty. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj sok z cytryny. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem tortownic o śred. 26 cm i 16 cm. Piecz odpowiednio ok. 50 i 30 min (180 st.) do tzw. suchego patyczka.

2. Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, 3 łyżkami kremówki. Resztę kremówki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec śmietanę połącz z mascarpone. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj ręcznie łyżką lub szpatułką. 

3. Każdy biszkopt przekrój na 3 krążki i delikatnie nasącz herbatą. Posmaruj cienko kremem i ułuż maliny delikatnie wciskając, a następnie złóż w piętrowy tort. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Udekoruj posypką cukrową a na górę połóż różę.


Smacznego!!! 

  


2 komentarze:

  1. Czy wiórki kokosowe dodaje się do kremu? Bo nie ma tego w przepisie

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)