czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek z czarną porzeczką i kremem z białej czekolady



Idealny mazurek dla wszystkich fanów kwaskowatych wypieków :-) Nie jest za słodki jak wiele mazurków, smakuje wszystkim (również tym młodszym), koniecznie go spróbujcie upiec jeśli macie chwilę czasu. Przepis dodaje niestety już późno, ale nie jest skomplikowany do zrobienia, więc na pewno zdążycie. Polecam! 

Składniki na ciasto kruche (autorstwa Macieja Listwana):


  • 100g mąki 
  • 60g zimnego masła z lodówki
  • 10g mączki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • szczypta soli
  • 25g cukru pudru 
  • pół jajka rozmiaru M
  • opcjonalnie --> nasiona z połowy laski wanilii

Wykonanie: 

Masło kroimy w drobną kostkę. Mąkę, cukier, sół, migdały i wanilię mieszamy ze sobą na blacie/stolnicy lub w dużej misce. Dodajemy masło i zaczynamy rozcierać i podrzucać masło ze składnikami suchymi, aby powstała nam masa konsystencji piasku (pracujemy tylko opuszkami palców, aby jak najmniej ocieplić masę). Dodajemy jajko i mieszay palcem, aby składniki się trochę połączyły. Następnie jeśli pracowaliśmy w misce przekładamy masę na blat, zgarniamy masę w jedno miejsce i końcem dłoni i ruchem od siebie do przodu zaczynamy rozcierać masę. Robimy tak kilka razy, aż zauważymy, że masa zaczyna się łączyć. Następnie bardzo krótko  zagniatamy masę w całość. Rozpłaszczamy tworząc dysk, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2h. 

Po tym czasie wałkujemy ciasto w dowolny kształt, obcinamy boki aby były równe. Z resztek ciasta robimy wałeczki i przyklejamy do rantów ciasta. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. 


Składniki na krem:

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (im kwaśniejszy tym lepszy)
  • 1 tabliczka dobrej białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • garść płatków migdałowych 
  • kilka bezików do ozdoby

Wykonanie:

Śmietanę podgrzewamy w garnku prawie do zagotowania, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Spód mazurka smarujemy równo dżemem i wstawiamy do zamrażalnika do czasu wylania kremu z białej czekolady. Kiedy krem z białej czekolady  trochę zgęstnieje wylewamy go na spód mazurka i posypujemy migdałami i pokruszonymi bezami. Najlepiej wstawić mazurka na cała noc do lodówki, a później w zależności od konsystencji kremu jaką chcemy możemy przechowywać w lodówce lub poza. 

6 komentarzy:

  1. Mmm, bajeczne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, cudo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam, jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam jest rewelacyjny. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)