Kolejny przepis Wielkanocny, tym razem cudowny słodko - słony mazurek. Idealny dla fanów masła orzechowego i czekolady :-) Przy okazji mam dla Was przepis na najlepsze francuskie ciasto kruche, które będzie idealne do wszystkich tart i mazurków. Bardzo polecam, na pewno wszystkim zasmakuje!
Z poniższego przepisu wychodzi mini mazurek, jeśli chcecie zrobić ciasto rozmiaru typowej prostokątnej formy to należy podwoić przepis.
Składniki na ciasto kruche (autorstwa Macieja Listwana):
- 100g mąki
- 60g zimnego masła z lodówki
- 10g mączki migdałowej (zmielonych migdałów)
- szczypta soli
- 25g cukru pudru
- pół jajka rozmiaru M
- opcjonalnie --> nasiona z połowy laski wanilii
Wykonanie:
Masło kroimy w drobną kostkę. Mąkę, cukier, sół, migdały i wanilię mieszamy ze sobą na blacie/stolnicy lub w dużej misce. Dodajemy masło i zaczynamy rozcierać i podrzucać masło ze składnikami suchymi, aby powstała nam masa konsystencji piasku (pracujemy tylko opuszkami palców, aby jak najmniej ocieplić masę). Dodajemy jajko i mieszamy je palcem z masą, aby sie składniki trochę połączyły. Następnie jeśli pracowaliśmy w misce przekładamy masę na blat, zgarniamy masę w jedno miejsce i końcem dłoni i ruchem od siebie do przodu zaczynamy rozcierać masę. Robimy tak kilka razy, aż zauważymy, że masa zaczyna się łączyć. Następnie bardzo krótko zagniatamy masę w całość. Rozpłaszczamy tworząc dysk, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2h.
Po tym czasie wałkujemy ciasto w dowolny kształt, obcinamy boki aby były równe. Z resztek ciasta robimy wałeczki i przyklejamy do rantów ciasta. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na nadzienie:
- 1/4 słoika masła orzechowego Felix (creamy)
- 1 łyżka cukru pudru
- pół szklanki śmietany 30%
- 1 gorzka czekolada
- 0,5 białej czekolady
- garstka pokruszonych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem i cienko smarujemy nim spód. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy prawie do zagotowania i dodajemy czekolady połamane w kostki i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Kiedy masa wystygnie polewamy nią mazurka, posypujemy orzechami i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!
Prostota w wyglądzie, a bogactwo smaku, świetny ! :D
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym?! Biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń