niedziela, 29 marca 2015

Mazurek z masłem orzechowym i czekoladą



Kolejny przepis Wielkanocny, tym razem cudowny słodko - słony mazurek. Idealny dla fanów masła orzechowego i czekolady :-)  Przy okazji mam dla Was przepis na najlepsze francuskie ciasto kruche, które będzie idealne do wszystkich tart i mazurków. Bardzo  polecam, na pewno wszystkim zasmakuje! 

Z poniższego przepisu wychodzi mini mazurek, jeśli chcecie zrobić ciasto rozmiaru typowej prostokątnej formy to należy podwoić przepis. 


Składniki na ciasto kruche (autorstwa Macieja Listwana):


  • 100g mąki 
  • 60g zimnego masła z lodówki
  • 10g mączki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • szczypta soli
  • 25g cukru pudru 
  • pół jajka rozmiaru M
  • opcjonalnie --> nasiona z połowy laski wanilii

Wykonanie: 

Masło kroimy w drobną kostkę. Mąkę, cukier, sół, migdały i wanilię mieszamy ze sobą na blacie/stolnicy lub w dużej misce. Dodajemy masło i zaczynamy rozcierać i podrzucać masło ze składnikami suchymi, aby powstała nam masa konsystencji piasku (pracujemy tylko opuszkami palców, aby jak najmniej ocieplić masę). Dodajemy jajko i mieszamy je palcem z masą, aby sie składniki trochę połączyły. Następnie jeśli pracowaliśmy w misce przekładamy masę na blat, zgarniamy masę w jedno miejsce i końcem dłoni i ruchem od siebie do przodu zaczynamy rozcierać masę. Robimy tak kilka razy, aż zauważymy, że masa zaczyna się łączyć. Następnie bardzo krótko  zagniatamy masę w całość. Rozpłaszczamy tworząc dysk, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2h. 

Po tym czasie wałkujemy ciasto w dowolny kształt, obcinamy boki aby były równe. Z resztek ciasta robimy wałeczki i przyklejamy do rantów ciasta. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. 



Składniki na nadzienie: 


  • 1/4 słoika masła orzechowego Felix (creamy) 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 1 gorzka czekolada
  • 0,5 białej czekolady
  • garstka pokruszonych orzechów ziemnych

Wykonanie:

Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem i cienko smarujemy nim spód. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy prawie do zagotowania i dodajemy czekolady połamane w kostki i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.  Kiedy masa wystygnie polewamy nią mazurka, posypujemy orzechami i odstawiamy do zastygnięcia.  Gotowe! 








3 komentarze:

  1. Prostota w wyglądzie, a bogactwo smaku, świetny ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z masłem orzechowym?! Biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)