Składniki na warstwę malinową:
Składniki na mus czekoladowy:
Desery posypujemy kakaem przez sitko i dekorujemy malinami.
- 100g malin (świeżych lub mrożonych)
- 15g cukru pudru
- 3g żelatyny + 20ml zimnej wody
Składniki na mus czekoladowy:
- 200ml śmietanki 30%
- 2 żółtka z wyparzonych jaj
- 50g czekolady mlecznej
- 50g czekolady gorzkiej
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Żółtko lekko ubijamy, aż będą jaśniejsze. Śmietanę ubijamy do sztywna, dodajemy jajka i mieszamy ręcznie łyżką lub szpatułką. Następnie dodajemy czekoladę i znowu mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Masę nakładamy do pucharków z warstwą malinową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja (opcjonalna):
- 1-2 łyżki kakao
- kilka świeżych malin
Desery posypujemy kakaem przez sitko i dekorujemy malinami.
Źródło - "Cukiernia Lidla" Paweł Małecki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)