sobota, 23 sierpnia 2014

Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia



Genialny przepis na najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam! Tak bardzo nam zasmakowały, że kolejnego dnia przygotowałam je jeszcze raz. Przygotowanie zajmuje max. 7 minut, później jedynie musimy czekać 30 minut, aż zastygną. Koniecznie je wypróbujcie! :-)

Składniki na 6 ciastek:


  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1,5 szklanki owsianych płatków górskich (można dodać 1 szklankę i pół szklanki dowolnych orzechów)
  • 1/4 szklanki mleka

W małym rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakaem. Następnie dodajemy mleko i podgrzewamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki i mieszamy łyżką, aż wszystko się razem połączy. Tacę lub duży talerz, który mieści nam się w zamrażalniku wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki robimy 6 ciastek na talerzu. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Później przechowujemy ciastka w lodówce. 

Źródło - youtube kanał "Simplybakings" (przepis lekko zmodyfikowany)

3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka można jeść bez wyrzutów sumienia :) Wyglądają przepięknie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)