piątek, 18 lipca 2014

Rolada czekoladowo - malinowa



Pierwsza rolada na Wypiekach Pauli i do tego bardzo udana! Połączenie malin i czekolady jak zwykle wyszło wspaniale, rolada była CUDOWNA. Zawsze myślałam, że rolady są skomplikowane, ale tak nie jest. Myślę, że prawie każdy sobie z nią poradzi. Bardzo polecam! 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 80g cukru
  • 50g mąki
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
Jajka długo ubijamy z cukrem, aż uzyskamy puszystą pianę o zwiększonej objętości. Mąki i kakao przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie szpatułką lub łyżką mieszamy, aż wszystkie suche składniki dokładnie wymieszają się z jajkami. Blachę o wymiarach 33x25cm lub trochę większą wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Uwaga! Nie można przesuszyć rolady! Najlepiej po 10 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest gotowa. Jeśli nie, to wstawić na kolejną minutę i znowu sprawdzić. 

W czasie pieczenia na blacie wyłożyć czystą ściereczkę kuchenną i na nią arkusz papieru do pieczenia. 

Prosto po wyjęciu ciasta z piekarnika  wyjmujemy je z blachy i kładziemy stroną bez papieru na wcześniej przygotowaną ściereczkę z papierem. Odklejamy od ciasta papier do pieczenia i wraz z ściereczką i tym papierem zwijamy ciasto w roladę. Odkładamy do kompletnego wystygnięcia. 

Kiedy ciasto będzie prawie wystygnie możemy zacząć robić krem. 

Składniki na krem:

  • 400g śmietany 30-36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 400g. malin
  • ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • trochę ponad 1/3 szklanki wrzątku\
  • ok. 5 kostek posiekanej gorzkiej czekolady 
Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Jeśli nadal będą grudki żelatyny to polecam wstawić ją jeszcze do mikrofalówki na ok. 30 sekund i wszystko powinno się już rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. 
Kiedy żelatyna będzie prawie letnia ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno. Połowę malin rozgniatamy w misce na puree. Dodajemy żelatynę, mieszamy łyżką a następnie dodajemy puree z malin, resztę malin w całości i czekoladę. 

Roladę delikatnie rozwijamy, rozsmarowujemy na niej krem (przy brzegach mniej), a następnie zwijamy w papier do pieczenia. Odstawiamy na noc do stężenia. 

Składniki na polewę:

  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50g śmietanki 30%
+ trochę malin
Śmietankę podgrzewamy w garnku, aż będzie gorąca. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do miski z czekoladą. Zostawiamy na 2 minut, a następnie mieszamy cały czas, aż powstanie błyszcząca i jednolita polewa. 

Roladę wykładamy na podłużny talerz, polewamy polewą i dekorujemy malinami.

 




6 komentarzy:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)