sobota, 17 maja 2014

Biszkopt



Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam!

Składniki na tortownicę o śr. 20-24cm:


  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż uzyskamy bardzo sztywną i lśniącą pianę. Mąki przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy je ze sobą. Żółtka dodajemy do piany miksując na najmniejszych obrotach. Mąki stopniowo dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy. Można użyć miksera na najmniejszych obrotach, ale wtedy występuje większe ryzyko, że biszkopt nam opadnie. Mieszamy, aż mąką się dobrze połączy z jajkami i cukrem.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy tortownicą z wys. ok. 50cm na podłogę/blat. Biszkopt wstawiamy ponownie do wyłączonego i uchylonego piekarnika, aż kompletnie wystygnie. 

Biszkopt z tej ilości składników możemy przeciąć na 2-3 blaty (w zależności od tortownicy). 

4 komentarze:

  1. Biszkopt wyszedł perfekcyjny!! Jestem zachwycona, strasznie Ci dziękuję za przepis, mój pierwszy w życiu upieczony biszkopt udał się!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Bardzo się cieszę, że się udało :) Powodzenia z innymi przepisami :D

      Usuń
  2. Czy biszkopt ma byc długo w piekarniku tzw "do wystygnięcia"? Godzina wystarczy? w piekarniku jest gorąco to moze sie spiec troche jak tam bedzie...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt zostawiamy w uchylonym piekarniku na minimum kilka godzin, a najlepiej na cała noc :) temperatura w piekarniku będzie powoli się obniżać gdyż uchylamy drzwiczki

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)