niedziela, 9 marca 2014

Eklerki



Ciastka pewnie Wam dobrze znane z cukierni, jednak teraz możecie je bez problemu zrobić samemu w domu. Są z pozoru trudne do zrobienia, jednak każdy sobie z nimi poradzi :-) Ja swoje eklerki zrobiłam z klasycznym i według mnie najlepszym nadzieniem - bitą śmietaną. Oczywiście możecie je nadziać kremem budyniowym czyli creme patisiere. Bardzo Wam je polecam, są pyszne! :-)

Składniki na ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 110g. masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 140g. mąki
  • 3 duże jajka
+ jajko z 2 łyżkami mleka

Wykonanie:

Masło pokroić w małe kawałeczki. W rondelku zagotować wodę z masłem. Zdjąć w ognia i dodać mąkę, sól i cukier. Wymieszać szybko łyżką drewnianą aż powstanie bardzo gęsta masa. Ustawić znowu na ognień i mieszać masę drewnianą łyżką ok. 1 minutę, aż wyraźnie zacznie odchodzić od dna. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 

Zmiksować masę z jajkami, aż się całkowicie połączą. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do woreczka strunowego z odciętym rogiem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy eklerki o długości ok. 7 cm i szerokości 2-3cm. 

Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut (ja piekłam niecałe 30 minut). Następnie polecam wziąć jednego eklerka, rozerwać go na pół i dotknąć go w środku. Powinien być tylko lekko wilgotny. Moje były trochę wilgotne, więc wszystkie przekroiłam na dwie części, ułożyłam pojedynczo na blaszce i wstawiłam do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika do kompletnego wystudzenia.

Jeśli w poprzednim kroku nie przekroiliśmy eklerek na dwie części to teraz należy to zrobić.

Składniki na polewę:

  • 60g. gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płynnej śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
Wykonanie:

Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać i włożyć do małej miski. Śmietankę podgrzać, aby była gorąca, ale nie może się gotować. Zalać czekoladę śmietanką i zostawić na 2-3 minuty. Wymieszać, aby powstał gładki krem. Następnie dodać miód, wodę i wszystko dokładnie wymieszać.

Górną część eklerki zanurzać w polewie i odstawiać najlepiej na kratkę ale może być też na talerz. Odstawić, aby polewa zastygła.
Składniki na bitą śmietanę:

  • ok. 600ml śmietany 36%
  • ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać cukier, zmiskować na sztywny krem.

Na dolnej części eklerki ułożyć bitą śmietanę i przykryć drugą częścią z  polewą.




Ciasto parzone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)