wtorek, 25 marca 2014

Babka marmurkowa



Wielkanoc powoli się zbliża, a ja dzisiaj mam dla Was pierwszy przepis wielkanocny - babkę marmurkową. Nie jest za słodka, szczególnie ta warstwa czekoladowa, jeśli wolicie raczej słodsze ciasta polecam zwiększyć ilość cukru. Babka jest naprawdę pyszna i miękka :-) Bardzo Wam ją polecam, szczególnie jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast. 

Składniki na formę keksówkę (możecie upiec to ciasto w formie na babkę):


  • 185g. masła w temp. pokojowej
  • niecała szklanka cukru ( jeśli wolicie słodsze wypieki polecam dać ok. 1 i 1/4 szklanki)
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 2 łyżki ekstraktu  z wanili lub 1 łyżeczka "vanilla bean paste"
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12-18% w temp. pokojowej
  • 120g. gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski przesiewamy suche składniki i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku miksując po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki na przemian ze śmietaną cały czas miskując. Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Do jednej z misek dodajemy czekoladę i miksujemy. 

Formę keksową lub na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nakładamy na przemian ciemną i jasną masę. Na koniec można wziąc patyczek do szaszłyków i przejechać nim, aby kolory się delikatnie połączyły. 

Pieczemy w 160 stopniach ok. 60-70 minut. Po 60 minutach polecam sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli nie to piec kolejne 5-10 minut i znowu sprawdzić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. 



4 komentarze:

  1. A żeby nie było zakalca i struktura ciasta była 'gąbczasta', bez takich dziurek, jakie widać na zdjęciu, to wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej (nie tylko jajca ;P), nie za długo miksować (i na wolnych obrotach; najlepiej po prostu dokładnie łopatką wymieszać)... może też nieco zmniejszyć ilość proszku do pieczenia? Jajka też trochę 'wypulchniają' ;]

    Ciacho pyszne! Sama często piekę z podobnego przepisu :]
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, nie zauważyłam już zmieniam w przepisie :) a do tej struktury gąbczastej to nie wiem co powinno się robić ja robiłam ciasto zgodnie z przepisem :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)