wtorek, 10 grudnia 2013

Najlepszy sernik kajmakowy




Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kajmak, także jestem wielką fanką serników więc dla mnie ten sernik jest idealny! Ma cudowną konsystencję i wbrew pozorom nie jest bardzo słodki, dzięki dodatku słonych orzeszków do spodu. Będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :-) Jestem pewna, że Wam zasmakuje :-) Bardzo polecam!



Składniki na spód:

  • 100g. solonych ziemnych orzeszków
  • 160g. herbatników (polecam Digestive)
  • ok. 60g. masła
Wykonanie:

Jeśli mamy malakser/blender to wszystko zmiksować, aż orzeszki i herbatniki będą w malutkich kawałkach. 
Jeśli nie mamy to wystarczy posiekać orzeszki a herbatniki włożyć do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną okruszki. Masą wyłożyć dno tortownicy o śr. 20-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstatwić do piekarnika na 10 minut w 180 stopni Cejcjusza.

Składniki na masę serową:

  • 230g. kajmaku (można samemu go zrobić lub kupić gotowy, polecam firmy Gostyń)
  • 50g. masła
  • 100g. cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 600g. twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Piątnica)
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i z ekstraktem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kajmak i jajka cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo resztę składników i zmiksować na gładką masę. Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 minut, trzeba sprawdzać patyczkiem czy masa nie jest płynna. Uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia. 


Dekorację:

  • 170-250g. kajmaku (zależy czy chcemy zrobić taką dekorację jak na moim serniku czy polać polewą)
  • 3 łyżki mleka (jeśli chcemy zrobić polewę)
Wykonanie:

Polewa: Kajmak podgrzać z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, następnie polać sernik polewą i udekorować orzechami.

Dekoracja na na moim serniku: Kajmak włożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylko (ja użyłam tylki 1M) i wyciskać gwiazdki lub kropki z kajmaku.




Źródło - whiteplate.blogspot.com



4 komentarze:

  1. Kajmakowy to mój nr.2 w śród serników ! Na 1 oczywiście o smaku masła orzechowego :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie próbowałam z masłem orzechowym, ale na pewno zrobię bo kocham masło orzechowe :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)