sobota, 16 listopada 2013

Czekoladowe ciasto z gruszkami



Szukając szybkiego przepisu z użyciem gruszek znalazłam ten przepis, który od razu mi się spodobał z kilku powodów. Po pierwsze ciasto wyglądało bardzo smacznie i naprawdę takie było :-) Chciałam je upiec także dlatego, że jest bardzo proste i nie potrzebujemy nawet miksera :-) Jest idealnym rozwiązaniem dla weganów, gdyż nie używamy jajek ani masła. Ciasto bardzo polecam, jak dobrze wiecie gruszka i czekolada to idealne połączenie! ;-)


Składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki jasnego winnego octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w granulkach) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 gruszki (można użyć innych owoców, autor poleca ananasa z puszki)

Wykonanie:

Piekarnik włączyć i nastawić na 180 stopni Celsjusza. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i pokroić z kostkę, W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. W drugiej połączyć gorącą wodę z kawą, ekstraktem, ocet i olejem. Połączyć zawartość obu misek łyżką, aż do dokładnego połączenia się obu składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. ok. 24-26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na wierzch gruszki i formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-60 minut, w zależności od rozmiaru tortownicy, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostygniecia, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Źródło przepisu - kingaparuzel.pl







4 komentarze:

  1. Gruszki i czekolada - świetny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie w 100% i polecam zrobienie tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszło bardzo dobre tylko troche gumiaste, ale to pewnie z mojej winy *.* polecam jest cudownie czekoladowe i kawowe polecam dodać zamiast ekstraktu waniliowego ekstrakt migdałowy ja tak zrobilam i było pyszne ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie, ze wyszło tylko zastanawiam sie czemu wyszło troche gumowe... Moze był zakalec albo ciasto było za krótko pieczone? :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)