niedziela, 19 maja 2013

Placki bananowe



Idealna propozycja na śniadanie czyli pyszne placki bananowe... Najlepsze z syropem klonowym lub Golden Syrup.  Jedna z moich ulubionych propozycji na długie weekend'owe śniadania... A co wy najczęściej jadacie w weekend'y na śniadanie? Może te placki zagoszczą u was na stałe jako propozycja śniadaniowa :-) ? Polecam wam także zrobić wersję zdrowszą z mąką razową, myślę, że będą równie smaczne. Bardzo polecam!! :-)
Składniki:
  • 1 duży dojrzały banan lub 1,5 małych bananów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. jogurt grecki)
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej lub razowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Jajka mieszamy trzepaczką z jogurtem i mlekiem. Rozgniatamy widelcem banana. Do jajecznej masy dodajemy resztę składników i rozgniecionego banana i wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na oleju, aż do wyraźnego zrumienienia na średnim ogniu. Podajemy z syropem klonowym, miodem, golden syrup'em lub z czym chcemy ;-)





4 komentarze:

  1. Placki są niesamowite! Według mnie są nawet lepsze od plackow z jablkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że nie tylko ja się w nich zakochałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!!!! Moje dzieci były zachwycone:-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)