niedziela, 2 czerwca 2013

Czekoladowe babeczki z kremem





Prosty przepis na babeczki czekoladowe z kremem. Idealnie mogą zastąpić tort, są o wiele prostsze i mniej pracochłonne. Babeczki można przygotować bez kremu, też będą pyszne, ponieważ są lekko wilgotne. Krem, którym udekorowałam babeczki idealnie sprawdza się także do dekoracji innych babeczek, ciast itp. Nie jest to taki typowy amerykański krem maślany. Zmodyfikowałam go i dodała philadelphie, dzięki temy krem jest smaczny i nie taki tłusty. Mam jeszcze jedną ważną uwagę do robienie kremu: składniki muszą mieć taką samą temperaturę!! Inaczej krem się zwarzy (sama to doświadczyłam)... Babeczki bardzo polecam!! :)


Składniki na ok. 30 babeczek:
  • 3/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszconej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 kostki masła (300g)
  • 2 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
Uwaga!: jajka, masło i śmietana muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam je wyjąć z lodówki 2h przed wykonywaniem babeczek.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kakao wymieszać z wodą, aby powstała bezgrudkowa masa. W misce wymieszać mąke, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Odstawić do ostygnięcia, aż masa będzie miała prawie temperaturę pokojową. Przełożyć masę do dużej miski i miskować ok. 2 minuty. Nastepnie dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu. Później dodać ekstrakt i masę kakaową. W dwóch partiach dodać suche składniki i śmietanę, za każdym razem miksując po dodaniu. Formę na babeckzi wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przelewać do papilotek do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Formy zostawić do ostygnięcia ok. 15 minut. Wyjąć babeczki z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Jeśli chcemy dekorować kremem nasze babeczki, to muszą być one płaskie. Kiedy urosną nam "brzuszki" na babeczkach wsytarczy je odciąć nożem.
Składniki na krem:
400g. masła (2 kostki)
ok. 1,5 opakowania serka "Philadelphia" (jedno opakowanie - 125g)
szklanka cukru pudru (można dać więcej lub mniej, według gustu)
barwniki spożywczy (nie koniecznie)
UWAGA!: Składniki muszą mieć taką samą temperaturę!!!!!
Wykonanie:
Masło utrzeć wraz z cukrem, aż masa będzie puszysta. Stopniowo dodawać serek, miksować krótko, aż składniki się połączą. Dodać barwnik i krótko zmiksować, aż masa będzie miała równomierny kolor.
Dekoracja:
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Ja dekorowałam rękawem z tylką w kształcie gwiazdki 1M. Dekorować można według gustu. Ja dekorowałam na 2 sposoby:
  • Klasycznie - Najpierw na środku babeczki wycisnąć "wieżę" z kremu. Czym wyższa będzie wieża, tym nasza dekoracja będzie wyższa. Następnie wycisnąć krem spiralnie zaczynając od zewnątrz, zataczając spirale do środka, nachodząc na tą "wieżę" z kremu. Zakończyć na śrdku, na szczycie "wieży", delikatnie docisnąć tylkę i płynnym ruchem oderwać od kremu. Polecam obejrzeć filmik jak dekorować tym sposobem: http://www.youtube.com/watch?v=4cCbU76nIxU&list=PLD33E81BF60831DED
  • "Kwiatki" - uzyskujemy efekt kwiatków. Do wykoania tej dekoracji będzie dobra ta sama tylko 1M. Wystarczy wyciskać małe rozetki i płynnym ruchem odrywać tylkę od babeczki. W środki kwiatków polecam wsadzić po jednej perełce. Efekt będzie jeszcze lepszy.




    P.S. Zdjęcia autorstwa najlepszego fotografa - Zochy <3 <3 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)