Przepis na szybki sernik na zimno z kwaśną żurawinową konfiturą na ciasteczkowym spodzie. Sernik ma cudowną mazistą konsystencję, dzięki temu jest delikatny. Nie jest za słodki dzięki kwaśnej konfiturze na wierzchu. Konfiturę polecam zrobić samemu z małą ilością cukru, konfitura powinna być kwaśna, aby przełamać słodki smak sernika. Polecam każdemu, szczególnie miłośnikom serników, ponieważ jest PYSZNY ;-)
Składniki:
- 125g. herbatników typu Digestive
- 75g. miękkiego masła
- 300g. serka philadelphia w temp. pokojowej
- 60g. cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250ml śmietany 36%
- 1 słoik dżemu żurawinowego lub innego kwaśnego dżemu
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy w malakserze lub w zamkniętej torebce strunowej za pomocą wałka. Łączymy z masłem. Masę wykładamy na dno tortownicy o śr. 20-21cm i mocno przyciskamy. Serek mieszamy ręcznie z cukrem, ekstraktem i sokiem z cytryny. Śmietanę lekko ubijamy na prawie sztywno i mieszamy z masą serową. Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy sernik do lodówki na minimum 3h. Przed podaniem rozsmarowujemy na wierzchu konfiturę.
Źródło przepisu - trochę zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson
Źródło przepisu - trochę zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)