piątek, 3 maja 2013

Pavlova





Pavlova czyli królowa wśród bez, chociaż jak dla mnie wśród wszystkich wypieków i deserów. Nigdy nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Pavlova to duża beza, miękka, ciągnąca i piankowa w środku a na zewnątrz chrupiąca. Mmm... Do tego dodatek bitej śmietany i świeżych owoców idealnie się z nią komponuje. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Podstawa udanej Pavlovy to dobre ubicie białek i stopniowe chłodzenie. Dodatki do Pavlovy możecie modyfikować, zamiast owoców możecie dać posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub co wam się podoba. Baardzo polecam, bo jest C-U-D-O-W-N-A! :-)



Składniki na bezę:

  • 9 białek
  • 450g drobnego cukru (także zwany jako cukier do wypieków)
  • 2 łyżeczki jasnego octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 140 stopni Celsjusza  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Piana musi być bardzo sztywna i lśniąca. Dobre ubicie białek to klucz do mało opadającej Pavlovy. Kiedy nasze białka będą bardzo sztywne i lśniące dodajemy mąkę i ocet/sok z cytryny. Miksujemy krótko na małych obrotach, aż wszystko się połączy. Pianę wykładamy na blachę próbując stworzyć kopułę o jak najmniejszej średnicy ale jak najwyższą. Pieczemy 35min, potem przykrywamy bezę folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę. Przykrycie folią nie jest konieczne, ale dzięki temu beza pozostanie biała i się bardzo nie zarumieni. Po upieczeniu delikatnie uchylić piekarnik i studzić w piekarniku min. 5h lub całą noc. 

Na wierzch Pavlovy:
  • 400g śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ok. 0,5kg dowolnych pokrojonych owoców (polecam truskawki, maliny, czereśnie)
Wykonanie końcowe:

Bezę delikatnie zdjąć z papieru do pieczenia i ułożyć na paterze lub płaskim talerzu. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę (uwaga, aby nie zwarzyć śmietany). Wyłożyć śmietanę na bezę i delikatnie rozsmarować. Na niej ułożyć owoce. 

Uwaga!: Bita śmietana powinna być wyłożona na bezę nie wcześniej niż 1-1,5h przed podaniem! Pavlovy bez bitej śmietany nie przetrzymujemy w lodówce. 


Źródło - mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Mmmm, napewno spróbuję! Kocham bezę, a jeszcze bardziej z owocami! Niedługo mam urodzinki i przyjaciółka powiedziała że mi coś upiecze, więc będę musiała jakiś odwdzięczyć :). Fryderyk, który uwielbia fasolkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)