Pyszna tarta z truskawkami i z creme patissiere... Pyychaa <3 Bardzo prosta i idealna na majówkę. Każdy amator będzie wstanie wykonać tą tartę. Waniliowy krem idealnie pasuje do truskawek i kruchego ciasta. Nie ma co więcej pisać, zaczynamy pieczenie :-)
Składniki na ciasto kruche:
- 200g. mąki pszennej
- 100g. mąki krupczatki
- 200g. zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- łyżeczka cukru z wanilia
- szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/4 łyżeczki)
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść dokładnie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażalnika na minimum 4h. Następnie wyjąć ciasto i pozostawić, aby trochę się rozmroziło, ale nadal było trochę twarde. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach Celcjusza ok. 15-20 minut, aż się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Składniki na creme patissiere:
- 6 duże żółtka
- 600ml mleka (3,2%)
- laska wanili
- 100g. drobnego cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka utrzeć łyżką z cukrem. Przesiać mąki i dodać do pasty jajecznej. Laskę wanili przecieąć w zdłuż, ale nie do końca aby laska wanili trzymała się w całości. Do rondla o grubym dnie wlać mleko i włożyć laskę wanili. Podgrzewać na średnim ogniu aż zacznie się gotować. Laskę wanili wyjąć z mleka. Mleko powoli dodawać do masy jajecznej cały czas dokładnie mieszając mieszając. Laskę wanili przeciąć do końca na pół i nożem wyskrobać nosiona wanili, a następnie dodać do kremu. Krem przelać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu cały czas dokładnie mieszając. Jeśli powstaną nam grudki należy przelać masę przez sitko. Będzie to trochę trudnę bo masa będzie gęsta, ale jesli będziemy przecierać ją łyżką wszystko się uda :-) Krem przełożyć do czystej miski. Przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała kremu. Dzięki temu nie powstanie sucha "skorupka" z kremu. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki.
Dodatkowo:
- 500g. truskawek
- 2 łyżki dżemu lub konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Wykonanie:
Truskawki usunąć szypułki i przekroić na pół. Dżem rozpuścić w rondelku na małym ogniu cał czas mieszając, następnie zdjąć z ognia.
Złożenie całej tarty:
Spód wyjąć z formy i ułożyć na paterze lub na dużym talerzu. Rozsmarować krem i ułożyć truskawki. Pędzelkiem posmarować truskawki dżemem. Przed podaniem schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)