Klasyczny przepis na Panna Cotta z truskawkami. Mmmm... Naprawdę jest pysznaa! :-) W większości miejscach gdzie jadłam Panna Cottę, była bardzo sztywna niczym galaretka. Ten przepis jest jak dla mnie idealny bo deser jest aksamitny, miękki i rozpływający się w ustach. Polecam przygotowywać Panna Cottę w naczyniu, z którego będziemy bezpośrednio jeść np. w pucharku, szklance, kieliszku lub misce. Deser jest delikatny, więc trudno wychodzi z foremki, nawet z silikonowej. Polecam podawać z owocami i owocowymi musami. Zachęcam do zrobienia tego włoskiego deseru, bo jest pyszny i prosty :-)
Składniki na ok. 10 małych foremek:
- 850ml śmietany 36% (płynnej)
- 150ml mleka
- 2 łyżeczki żelatynt
- 2 laski wanili
Wykonanie:
Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypać żelatynę. Poczekać, aż napęcznieje, a następnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Kremówkę i mleka wlać do rondelka. Laski wanili przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszsytkie nasionka, a nestępnie włożyć do garnka wraz z pustymi laskami. Wszystko podgrzewać na śrdenim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zacznie się gotować. Wyjąć laski wanili, a płynną masę dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i wszystko wymieszać, aż się rozpuści. Masę przelać do miski. Do większej miski wlać zimną wodę do ok. 1/3 wysokości i włożyć ok. szklankę lodu. Miskę z płynną Panna Cottą włożyć do miski z wodą i chłodzić. W czasie chłodzenia mieszać dokładnie od czasu do czasu, ponieważ nasionka wanili będą osiadać na dnie. Chłodzić, aż masa będzie miała "żelowatą" konsystencję. Wymieszać jeszcze raz i upewnić się czy nasionka nie osiadły na dnie i poprzelewać masę do naczynek/foremek. Wsadzić naczynka do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
- truskawki lub inne ulubione owoce
Wykonanie:
Część truskawek zostawić do dekoracji deseru, a resztę zmiksować na mus. Jeśli chcemy mieć gładki mus możemy przecedzicprzez sitko. Jeśli robiliśmy Panna Cottę w foremkach i chcemy ją wyjąć to należy zanurzyć foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie lub jeśli to nie zadziała to nożem oddzielić deser od ścianek foremki. Musem udekorować talerz lub Panna Cottę. Na wierzch deseru ułożyć truskawkę.
Źródło przepisu - "Nigellisima" - N. Lawson
Mój ulubiony mmm… pyszny, słodziutki deserek. Wspaniale, że masz taką pasję (z pewnością dla rodziny) oby nie poszło w boczki ;-)Marta Grycan będzie miała niedługo konkurencje, eksperymentuj i udoskonalaj swoje przepisy. Pozdrowienia dla całej rodziny z Gniewkowa.
OdpowiedzUsuńhahaha :* cieszę się, że się podoba :) Dzięki za miłe słowa :* Jak nas odwiedzicie to zrobię dla was Panna Cottę :)
UsuńPyszne :3 Polecam wszystkie przepisy ♥ paulina to geniusz :*
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa <3 Cieszę się, że Ci wyszła <3
OdpowiedzUsuń