środa, 17 kwietnia 2013

Tiramisu


Tiramisu, czyli kolejny pyszny, włoski przepis. Biszkopty nasączone kawą i alkoholem, a do tego pyszny krem z mascarpone i jajek. Nie zajmuje dużo czasu bo jedynie musicie zrobić krem, który jest szybki, prosty i pyszny. Deser polecam zrobić w pucharkach, ponieważ  deser jest dosyć "luźny" i kiepsko się kroi. Przpis mozemy urozmaicić np. dodatkiem malin lub truskawek. Będzie jeszcze lepszy :-) Polecam bardzoo!! :-) 


Składniki na ok. 6 pucharków:


  • 5 dużych jajek
  • 150g cukru 
  • 500g serka mascarpone
  • ok. 30-40 podłużnych biszkoptów
  • 250ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
  • likier amaretto (ja użyłam likieru Baileys)
  • 200g. midałów w słupkach lub całych
  • kakao - do środka tiramisu i do dekoracji
  • szczypta soli
Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem na jasny kogel-mogel. Dodać serek mascarpone i wymieszać szpatułką lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pianę wymieszać z kremem ręcznie szpatułką lub łyżką. Na dno pucharków nałożyć cienką warstwę kremu. Biszkopty nasączyć i ułożyć pierwszą warstwę. Jeśli biszkopty będą za długie wystarczy je trochę poprzycinać. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu. Jeśli stwierdzimy, zmieści nam się jeszcze jedno "piętro", to powtarzamy czynność, tak aby na wierzchu znalazł się krem. Migdały posiekać drobno i obtoczyć w kakao. Posypać migdałami wierzch. Schłodzić deser przed podaniem. 

Źródło przepisu - "Wielka księga deserów"











3 komentarze:

  1. Tiramisu uwielbiam. Póki co moja wersja jest bez jajek, ale następnym razem taką właśnie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś tez robiłam tiramisu bez jajek bo bałam sie salmonelli, ale naprawdę tiramisu z jajkami jest o wiele lepsze :) <3

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)