poniedziałek, 18 marca 2013

Wielkanocna babka cytrynowa



Niedługo już wielkanoc :-) A Wielkanoc bez czego nie może się obejść??.... Bez BABKI!! :) Dzisiaj przedstawiam przepis na cytrynową babkę piaskową. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu, jedynie pieczenie trwa dosyć długo. Jest bardzo dobra i ma delikatny posmak i aromat cytryny. Polecam upiec na Wielkanoc, na pewno wszystkim zasmakuję. 


Składniki:

  • 220g. cukru
  • 125g masła
  • 125g. margaryny
  • 170g. mąki
  • 80g. mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny


Wykonanie:

Masło ucieram z cukrem, aż powstanie bardzo miękka i puszysta masa. Dodaję po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać skórkę. Przesiać mąki i proszek do pieczenia do miski z masłem. Wszystko wymieszać szpatułką. Formę na babkę bardzo dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przełożyć ciasto. Formą uderzyć o blat, dzięki temu ciasto równomiernie się ułoży. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celcjusza i piec ok. 1h, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie wyjąć babkę z formy. 

Składniki na lukier:

  • ok. 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • +
  • do dekoracji - skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:

Cukier wymieszać dokładnie widelcem z sokiem. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać skórką z cytryny. 




Źródło przepisu - zmodyfikowany przepis z kuchnialidla.pl








1 komentarz:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)