niedziela, 24 marca 2013

Mazurek kajmakowy




Kolejna rzecz bez, której u nas nie może się odbyć Wielkanoc czyli.... MAZUREK. Tym razem mój ulubiony mazurek - mazurek kajmakowy. Bardzoo dobry i dosyć słodki, jak to wszystkie mazurki. Polecam rozłożyć prace nad mazurkiem na 2 dni. Pierwszego dnia upiec spód i zrobić kajmak, a następnego wyłożyć masę na spód i dekorować. Wtedy wykonanie tego ciasta wydaje się jeszcze prostsze. Spód możecie upiec w prostokątnej formie (ja tak najczęściej robię) lub rozwałkować i nadać mu jakiś fantazyjny kształt. Bardzo polecam na Wielkanoc i nie tylko ;-)


Składniki na spód:

  • 200g. mąki pszennej
  • 100g. mąki krupczatki
  • 200g. zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/4 łyżeczki)


Wykonanie:

Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść dokładnie. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażalnika na minimum 4h. Następnie wyjąć ciasto i pozostawić, aby trochę się rozmroziło, ale nadal było trochę twarde. Teraz mamy dwie opcje: 1. ciasto możemy rozwałkować  między dwoma dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie zdjąć wierzchni arkusz i przełożyć na blachę.  2. ciastem możemy wyłożyć prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Polecam zostawić trochę ciasta, aby zrobić wałeczek wokół ciasta. Dzięki temu kajmak nie wypłynie. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach Celcjusza ok. 15-20 minut, aż się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.


Składniki na kajmak:

  • ok. 1,5-2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
lub
  • ok. 1,5-2 puszki gotowej masy kajmakowej
Wykonanie kajmaku:

Puszki z mlekiem skondensowanym słodzonym gotujemy ok. 2,5-3h, tak aby puszki były całe zanurzone w wodzie. Kajmak zostawiamy w garnku do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Co zrobić jeśli kajmak nawet po 3h będzie płynny?

Problem ten zdarzył mi się w wielkanoc 4 razy, jednak jest na to sposób. Kajmak przełożyć z puszki do rondelka o grubym dnie. Dodać ok. 3 łyżki cukru pudru i podrzewać na małym ogniu. Mieszać cały czas aż masa osiągnie oczekiwaną gęstość. Odstawić do ostygnięcia.

Kajmakiem smarujemy spody od mazurków. Ilość kajmaku zależy od gustu. Jeśli chcemy trochę więcej kajmaku niż ja dałam, wtedy ważne są wałęczki na brzegach ciasta. Dzięki temu nie wypłynie nam kajmak. 

Poniżej przedstawiam mój pomysł na dekorację, nie jest on konieczny możecie udekorować mazurka według gustu. Innym fajnym pomysłem jest posypanie całego mazurka różnymi bakaliami lub zrobienie "zygzaków" z gorzkiej czekolady.

Dekoracja (opcjlonalnie):
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 4 kostki białej czekolady
  • śliwka suszona
  • 2 kawałki suszonego mango

Wykonanie:
Gorzką czekoladę roztapiamy, przekłądamy do tutki lub ma łego woreczka strunowego i robimy malutką dziurkę. Na mazurku "rysujemy" łodyżki bazi i piszemy napis "Wielkanoc". Nie wyrzucamy jeszcze tej czekolady, będzie nam ona jeszcze potrzebna. Roztapiamy białą czekoladę i przekładamy do tutki lub woreczka strunowego i robimy malutką dziurkę. Rysujemy te kuleczki, które są na baziach. Kiedy zastygną robimy te czarne środki z gorzkiej czekolady. Nqastępnie, na końcu łodyżek przykładamy mango i śliwkę







2 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)