wtorek, 5 marca 2013

Mini babeczki waniliowe







Wanilia czyli jedno z moich ulubionych dodatków do ciast. Oczywiście nie mogło się obyć bez babeczek  waniliowych, dodatkowo w wersji mini. Do nich idealnie pasuje krem waniliowy. Pokazywałam wam już krem maślany, ale zmodyfikowany z serkiem philadelphia. Tym razem chciałabym wam przedtawić oryginalny krem maślany (buttercream) z dodatkiem wanilii. Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to zamiast dodania 4 kubków cukru pudru, dodałam 1. To sprawiło że krem jest jadalny :) Babeczki są bardzo dobre, lekko wilgotne więc można je spokojnie  podawać nawet bez kremu. Z tego przepisu można takżę zrobić normalne babeczki w oryginalnym rozmiarze. Baaardzo polecam! :-)


Składniki na ok. 48-60 mini babeczek (dokładnie nie liczyłam)

  • 3 3/4 szklanki mąki przennej
  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać, a następnie dokładnie wymieszać. Masło należy utrzeć mikserem, a potem stopniowo dodać oba cukry i dalej miksować, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Jajka dodawać po kolei, za każdym razem miksować po dodaniu. Mleko wymieszać z ekstraktem. Następnie dodać 1/3 mleka, zmiksować dokładnie i dodać 1/3 suchych składników i znowu miksować. Postępować tak, aż do dodania wszystkich składników i zmiksować wszystko aż wszystko się połączy, ale nie wolno za długo miksować! Masę nakładać do formy na mini babeczki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w 170 stopniach Celcjusza ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzić po wyjęciu z piekarnika. 


Składniki na krem maślany:

1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstrkatu waniliowego
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
ok. 1/4 szklanki mleka (zależy jaką chcemy uzyskać gęstość)
 barwnik z żelu (nie koniecznie)


Wykonanie:

Cukier puder przesiać. Masło ucierać, stopniowo dodawać cukier i cukier w wanilią cały czas ucierając. Następnie stopniowo dodawać mleko cały czas ucierając, aż do uzyskania konsystencji jaką chcemy  Dodać ekstrakt i troszkę barwnika i ucierać, aż uzyskamy puszystą masę kolorową masę. Następnie dekorować wystudzone babeczki. Ja do dekoracji użyłam rękawa cukierniczego z tylką o nr 1M. Babeczki schłodzić przed podaniem. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)