Składniki na 2 blachy pojedynczych makaroników:
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki zmielonych migdałów bez skórki (almond flour)
2 białka
2 łyżki kakao
4 łyżki drobnego cukru
Wykonanie:
Przesiej cukier puder, migdały i kakao do dużej miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubić a następnie kiedy białka będą stawały się sztywniejsze dodawać bardzo powoli cukier. Ubijać, aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka stopniowo dodać do suchych składników i bardzo delikatnie wymieszać najlepiej silikonową szpatułką. Masy nie wolno wymieszać za bardzo, ale także nie można za mało. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą tylką (ja użyłam tylki nr 12). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe makaroniki o śr. 2-4cm. Blachę odstawić na pół godziny, aż na powierzchni makaroników zrobi się cienka skorupka. Po 30 minutach wstawić makaroniki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza. Piec ok. 11-13 minut.* Po upieczeniu zostawić makaroniki na blaszce na ok. 10 minut do ostygnięcia. Delikatnie zdjąć makaroniki z papieru do pieczenia.
* Czas pieczenia zależy od piekarnika. Polecam po 11 minutach pieczenia delikatnie spróbować odczepić makaronik od papieru. Jeśli da się go odczepić od papieru to należy skończyć już pieczenie. Jeśli na papierze zostaje nam środek makaronika to znaczy że jeszcze musimy piec 1-2 minuty.
Składniki na chocolate ganache (porcja na przełożenie makaroników):
- 50g. gorzkiej czekolady
- 50ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru (nie koniecznie)
Wykonanie:
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Śmietankę podgrzać w rondelku, aż zacznie się gotować. Smietankę wlać do miski z czekoladą. Wszystko mieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Następnie stopniowo dodawać cukier tak, aby nie powstały grudki. Ganache będzie płynny, aby uzyskać konsystencję do łączenia makaroników trzeba schłodzić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Masą przekładać makaroniki. Przechowywać je w lodówce.
To samo zdjęcie w sepii:
Źródło przepisu - LovelyLadyCakes
Przyjaciółką Anią :* Chyba jutro zrobię je Jeszcze raz <3
OdpowiedzUsuń