środa, 13 lutego 2013

Red Velvet Cake






Red Velvet Cake czyli wyśmienite i piękne, czerwone ciasto, a dokładnie tort. Jest wiele hipotez skąd pochodzi, jednak najpopularniejsza mówi że wypiek pochodzi z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto ma pyszny i delikatny smak.  Swoją lekką wilgotność zawdzięcza maślance. Jest przełożony kremem z serka śmietankowego (cream cheese frosting). Polecam bardzo do zrobienia, na pewno zrobi furorę swoim smakiem, a szczególnie wyglądem.





Składniki na ciasto o śr. ok. 22cm:

  • 150g. miękkiego masła
  • 300g. cukru
  • 300g. mąki
  • 2 duże jaja
  • 240ml maślanki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik w żelu lub w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczzki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki jasnego octu winnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
1. Natłuszczamy 2 formy i wykładamy je papierem do pieczenia. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celcjusza.
2. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem mieszając po dodaniu. 
3. Pszesiewamy mąke, kakao, proszek do pieczenia i sól do osobnej miski i wymieszaj składniki.

4. Do trzeciej miski wlewamy maślankę i dodajemy barwnik, a następnie dobrze mieszamy.

5. Do masy z  masłem  dodajemy 1/3 suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy 1/3 czerwonej maślanki i znowu dokładnie mieszamy. 

6. Następnie znowu dostajemy kolejną 1/3 składników suchych, mieszamy i dodajemy kolejną 1/3 czerwonej maślanki i znowu dokładnie mieszamy. RObimy tak jeszcze raz aż dodamy wszystkie składniki suche i całą maślankę, poczym wszystko dokóładnie mieszamy.

7. Ten krok musimy wykonać dosyć szybko: W małej mieseczce mieszamy sodę z octem, aż mieszanina zacznie się pienić. Wtedy szybko dodajemy mieszankę do ciasta i wszystko szybko mieszamy. 

8. Ciasto od razu przekładamy do form, wygładzamy wierzch i pieczemy ok.20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

9. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia a następnie po wystudzeniu wyjmujemy ciasta z tortownic. 


Składniki na krem:

  • 400g. serka typu philadelphia
  • 270g. cukru pudru
  • 150g. masła (o temp. pokojowej)

Wykonanie kremu:

1. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. 

2. Następnie dodajemy serek i wszystko miksujemy na jasną masę bez grudek. 


Wykonanie tortu:

1. Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy niecałą połowę kremu. 

2. Na to kładziemy drugi blat i pokrywamy resztą kremu boki i wierzch tortu. 

3. Boki tortu pokrywamy także okruszkami ( ciasta rosną bez "brzuszka" więc nie ma co za bardzo odciąć ale ja po prostu odciełam trochę boki blatów (dlatego moje ciasto ma trochę owalny kształt)) 

4. Ciasto polecam schłodzić przed podaniem. 





Źródło przepisu - przepis zmodyfikowany z  magazynu "Dekoracja Ciast" 

2 komentarze:

  1. Ciasto polecam wszystkim, jest niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  2. super!!
    zrobiłam i jest boskie!!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)